Cookies toestemming

ACM ConsuWijzer gebruikt cookies alleen om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. We slaan geen persoonsgegevens op en delen geen data met derden.

Nieuwsbericht

ACM en AT onderzoeken veiligheid en juiste informatie bij verkoop slimme apparaten

| Nieuwsbericht

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) en het Agentschap Telecom (AT) zijn samen een verkennend onderzoek gestart naar slimme apparaten voor gebruik in en om het huis (domotica). De ACM en het AT onderzoeken of apparaten veilig zijn om te gebruiken en of consumenten bij de aankoop goede informatie krijgen. En of het apparaat doet wat is afgesproken en redelijk is.

Het aanbod van slimme apparaten groeit snel. De ACM en het AT doen dit onderzoek om het aanbod te toetsen aan de regels die nu gelden. En om zich voor te bereiden op de aangepaste regels die straks gaan gelden. De ACM en het AT zijn van plan om de resultaten begin van de zomer 2022 te publiceren.

Wat zijn slimme apparaten?

Slimme apparaten zijn apparaten die gebruik maken van software en van het internet. Via de internetverbinding verzenden en ontvangen deze apparaten gegevens en signalen. Ze halen bijvoorbeeld informatie uit je stem, je gezichtskenmerken, sensoren en apps. En bieden bijvoorbeeld aan de hand daarvan instelsuggesties of geven je berekeningen. Denk aan apparaten zoals slimme thermostaten, rookmelders, digitale deursloten en camera's. Veel van deze slimme apparaten kun je op afstand bedienen.

Informatie bij aankoop slim apparaat

Koopt u een slim apparaat? Dan hebt u vóór de aankoop recht op alle informatie over het product die nodig is om een goede beslissing te kunnen nemen. Bijvoorbeeld: wat het apparaat kost, wat het kan, waar het mee kan samenwerken en of en hoe lang u updates krijgt. Regelmatige updates zijn bijvoorbeeld belangrijk om het slimme apparaat bruikbaar en veilig te houden. Al deze informatie kan u helpen om slimme apparaten te vergelijken. En om te weten wat u precies koopt.

Hebt u bij de aankoop van uw slimme apparaat onvoldoende informatie gekregen van de verkoper?
Meld het bij ACM ConsuWijzer.