Iets vragen of melden?

Aanbetalingen

U koopt bijvoorbeeld een wasmachine of keuken. Soms moet u dan van tevoren een deel van het bedrag betalen. Dat heet aanbetalen.

Hoeveel moet u aanbetalen?

Wil de verkoper dat u een aanbetaling doet? Dan kan dat geregeld zijn in zijn algemene voorwaarden. Of hij kan dat samen met u afspreken.

Heeft de verkoper in de algemene voorwaarden staan hoeveel u moet aanbetalen? Dan mag in de algemene voorwaarden niet staan dat u meer dan de helft van het aankoopbedrag aanbetaalt. Staat in de algemene voorwaarden wel dat u meer dan 50% moet aanbetalen? Gebruik dan onze voorbeeldbrief om dit te weigeren.

Wil de verkoper dat u meer aanbetaalt? Dan kunt u dat samen met de verkoper afspreken. U moet daar wel mee akkoord gaan. Dit mag dus niet in de algemene voorwaarden staan.

U mag zelf beslissen of u een aanbetaling doet. Maar sommige verkopers willen hun product niet leveren als u geen aanbetaling doet. Wilt u geen aanbetaling doen? Ga dan naar een andere verkoper.

Wat als de verkoper failliet gaat?

Als u aanbetaalt, is dat wel een risico voor u. De verkoper kan bijvoorbeeld in de tussentijd failliet gaan. Vaak bent u dan uw geld kwijt.

Sommige verkopers hebben een aanbetalingsgarantie. Als de verkoper dan failliet gaat, bent u uw aanbetaling niet kwijt. U kunt het beste van tevoren navragen of er een aanbetalingsgarantie is. En wat de voorwaarden hiervan zijn. U weet dan zeker wat er met uw aanbetaling gebeurt als de verkoper failliet gaat.

Wat als u niet aanbetaalt?

Als u niet aanbetaalt, zit u nog steeds aan de koop vast. U hebt dan namelijk een koopovereenkomst gesloten. En de verkoper kan altijd van u eisen dat u het hele bedrag betaalt.

Let op

De regels die hierboven zijn uitgelegd gelden alleen als u een product koopt. Het maakt niet uit of u het product koopt in een winkel of via internet.

Sluit u een overeenkomst waarbij u afspreekt dat u een dienst afneemt? Dan gelden er andere regels.

Let op: u kunt hier commentaar geven op onze website. Hebt u een vraag over uw persoonlijke situatie? Of wilt u een melding doen over een bedrijf? Neem dan contact met ons op.

Iets vragen of melden?

We zijn bereikbaar op werkdagen tussen 08:30 en 17:30 uur

Het is momenteel erg druk. Wilt u snel antwoord op uw vraag? App of bel ons.

Bel ons

088 0 70 70 70

Mail ons

Ik wil iets vragen

Ik wil iets melden

Reactie binnen 6 werkdagen

App ons

06 52 52 70 06

Reactie binnen een uur

Over appen met ConsuWijzer