Netbeheerder en energiemarkt

Kleinverbruikers en grootverbruikers

In de Elektriciteit- en Gaswet wordt een onderscheid gemaakt tussen een kleinverbruiker en een grootverbruiker. Lees wat het verschil is en wat voor u van toepassing is.

Wat is een kleinverbruiker?

U bent een kleinverbruiker voor de Elektriciteitwet als u een aansluiting hebt met een grootte van maximaal 3x80 Ampère. Wat de grootte van uw aansluiting is, kunt u terugvinden in de meterkast of op uw energienota. Komt u er niet uit? Vraag dan na bij uw netbeheerder wat de grootte van uw aansluiting is.

U bent een kleinverbruiker voor de Gaswet als u maximaal een G25 gasmeter hebt die niet meer dan 40 kubieke meter gas per uur doorlaat. Een gemiddeld huishouden bezit meestal een G4 of G6 gasmeter met een doorlaatwaarde van maximaal 10 kubieke meter per uur. U vindt de grootte van uw gasmeter terug op uw gasmeter. Komt u er niet uit? Vraag dan aan uw netbeheerder wat de grootte van uw gasmeter is.

Wat is een grootverbruiker?

Hebt u een aansluiting groter dan 3x80 Ampère? Dan bent u een grootverbruiker voor de Elektriciteitwet. Volgens de Gaswet bent u een grootverbruiker als u een aansluiting hebt met een gasmeter groter dan G25. En met een doorlaatwaarde van meer dan 40 kubieke meter gas per uur.

Waarom dit verschil?

De Elektriciteit- en Gaswet beschermen kleinverbruikers beter dan grootverbruikers. Een energieleverancier heeft bijvoorbeeld een speciale vergunning van ACM (Autoriteit Consument & Markt) nodig om energie aan kleinverbruikers te mogen leveren.

De wet maakt binnen de categorie kleinverbruiker weer onderscheid tussen consumenten en zakelijke klanten. Dit onderscheid is van belang bijvoorbeeld bij de hoogte van de opzegvergoeding die een energieleverancier in rekening mag brengen.

Let op: u kunt hier commentaar geven op onze website. Hebt u een vraag over uw persoonlijke situatie? Of wilt u een melding doen over een bedrijf? Neem dan contact met ons op.