Cookies toestemming

ACM ConsuWijzer gebruikt cookies alleen om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. We slaan geen persoonsgegevens op en delen geen data met derden.

Mag een huisarts mij als nieuwe patiënt weigeren?

U mag zelf uw huisarts kiezen. Maar soms mag de huisarts u weigeren. Bijvoorbeeld als de praktijk vol zit.


Snel naar:


Landelijke regels voor huisartsen

Er zijn 3 situaties waarin een huisarts kan beslissen om u niet als patiënt aan te nemen:

  • De praktijk zit vol.
  • U woont te ver weg. Uw postcodegebied is bijvoorbeeld te ver van de praktijk.
  • Uw ideeën over zorg zijn te verschillend.

De Landelijke huisartsenvereniging (LHV) heeft deze regels voor huisartsen gemaakt. U leest ze ook in de folder van de LHV voor patiënten die een andere huisarts willen.

Te weinig huisartsen in de regio

Zitten de huisartsenpraktijken bij u in de buurt bijna allemaal vol? Dan is overstappen naar een andere huisarts moeilijk. Kunt u niet naar de huisarts van uw keuze? De huisarts moet u dat duidelijk uitleggen. Vraag of u het antwoord via e-mail kunt krijgen. Of vraag de huisarts bij welke andere huisarts u misschien wel terechtkunt. Als er te weinig huisartsen in een regio zijn, mogen zij dat met elkaar bespreken.

Geen tekort aan huisartsen

Zitten de huisartsenpraktijken bij u in de buurt niet vol? Dan mogen huisartsen niet met elkaar afspreken wie welke patiënten aanneemt. Want u mag zelf uw huisarts kiezen.

Ziet of hoort u dat huisartsen toch samen afspraken hebben gemaakt over hoe zij patiënten verdelen, terwijl er genoeg huisartsen in uw regio zijn? Meld dit bij ons.

Als u nergens terechtkunt

Kunt u zich nergens in uw gemeente bij een huisarts inschrijven? Neem contact op met uw zorgverzekeraar. Stuur als het kan de reacties mee van de huisartsen waar u niet terechtkon. De zorgverzekeraar moet ervoor zorgen dat u op tijd goede zorg krijgt. Hebt u na contact met uw zorgverzekeraar nog steeds geen huisarts? Meld dit bij de Nederlandse Zorgautoriteit.