Cookies toestemming

ACM ConsuWijzer gebruikt cookies alleen om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. We slaan geen persoonsgegevens op en delen geen data met derden.

Mag een huisarts mij als nieuwe patiënt weigeren?

U mag zelf uw huisarts kiezen. Maar soms kunt u toch niet naar de huisarts van uw keuze. Lees wat u kunt doen.

Is er in uw regio een tekort aan huisartsen? Dan kunt u soms moeilijk veranderen van huisarts. Huisartsen mogen in dat geval met elkaar overleggen wie er plek heeft voor een patiënt die wil overstappen. Kunt u niet terecht bij de huisarts van uw keuze? Dan moet de huisarts u duidelijk uitleggen waarom.

Een huisarts kan ook een andere reden hebben om u niet in te schrijven. De Landelijke huisartsenvereniging (LHV) heeft regels bepaald voor het wel of niet inschrijven van patiënten die willen wisselen van huisarts. De LHV heeft ook een brochure voor patiënten die een andere huisarts willen.

Huisartsen mogen geen vaste afspraken met elkaar maken over wie welke patiënten aanneemt. Bijvoorbeeld automatisch patiënten verdelen op basis van postcodes. Of standaard afspreken om geen patiënten van elkaar over te nemen. Ziet of hoort u dat huisartsen toch samen vaste afspraken hebben gemaakt over hoe zij patiënten verdelen? Meld dit bij ons.

Tip

Kunt u zich nergens in uw gemeente bij een huisarts inschrijven? Neem dan contact op met uw zorgverzekeraar. De zorgverzekeraar heeft een zorgplicht en kan u verder helpen.