Keuken kopen

Een nieuwe keuken kopen doe je niet iedere dag. En een keuken kost veel geld. Daarom is het extra belangrijk niet te snel te beslissen. En om te weten waar u voor tekent als u een handtekening zet. Hieronder geven we wat tips.

Speciale korting?

Bij het kopen van een keuken is het heel gewoon om te onderhandelen over de prijs. De verkoper kan u een speciale prijs of een gratis apparaat aanbieden. Of u kunt zelf om korting vragen. Soms zal de verkoper zeggen dat een speciale prijs alleen geldt als u diezelfde dag nog besluit om de keuken te kopen. Maar neem daardoor geen overhaaste beslissing. De speciale prijs geldt een paar dagen later ook nog wel, want de verkoper wil tenslotte gewoon de keuken verkopen. U hebt dan de tijd om echt goed na te denken of u de keuken wilt.

Een handtekening zetten

Zet pas uw handtekening ergens onder als u zeker weet dat u de keuken wilt kopen. De verkoper kan u bijvoorbeeld vragen om uw handtekening te zetten onder een offerte of aanbod. Dat betekent dat u op dat moment de keuken koopt. Als u later besluit dat u de keuken niet wilt, moet u toch geld betalen. U betaalt dan annuleringskosten, en dat is vaak al 30% van de prijs van de keuken.

U kunt van tevoren met de verkoper afspreken dat u minder annuleringskosten betaalt. Maar nog beter is het de beslissing uit te stellen. Zet pas een handtekening als u helemaal zeker weet dat u de keuken wilt kopen.

Optie op een keuken

Bent u nog aan het verbouwen of bent u nog bezig een huis te kopen? In de keukenwinkel kunt u een "optie" op een keuken nemen. Zo kunt u nu nog profiteren van een speciale kortingsactie. Een optie betekent dat u alvast een keuken koopt, maar dat u er bepaalde afspraken bij maakt. Dit zijn voorbeelden van afspraken bij een optie:

  • U beslist later in welke kleur of maten u de keuken wilt.
  • De koop gaat niet door als u toch het huis niet kunt kopen.
  • De koop gaat niet door als het niet lukt om het geld ervoor te lenen.

Kan de koop niet doorgaan? Laat dat dan op tijd weten aan de verkoper!

Hebt u alleen een prijs voor de keuken afgesproken, maar nog geen keuken uitgezocht? Dat is volgens de wet niet genoeg informatie voor een koopovereenkomst. Dat betekent dat u volgens de wet een ongeldige koop hebt gesloten.

Aanbetaling

Soms vraagt een verkoper om een aanbetaling. Dat betekent dat u alvast een deel van de prijs betaalt. In de algemene voorwaarden van de koopovereenkomst staat of u wel of niet een aanbetaling moet doen. Vraag de verkoper van tevoren of u moet aanbetalen. En hoeveel u moet aanbetalen.

Wilt u niet aanbetalen, of wilt u minder aanbetalen? Ga dan naar een andere winkel.

Wat is het nadeel van aanbetalen?

Het nadeel van aanbetalen is dat u er een kleine kans is dat u geld kwijtraakt. Dat kan gebeuren als de winkel failliet gaat nadat u een aanbetaling hebt gedaan.

Koopt u een keuken bij een CBW-winkel? Dat is een winkel die is aangesloten bij de Centrale Branchevereniging Wonen. Bij deze winkels betaalt u bij de aankoop van een keuken 15% aan. Dat staat in hun voorwaarden. De aanbetaling van 15% is gegarandeerd als de winkel failliet gaat. Een andere CBW-winkel neemt de koop en de aanbetaling over. U moet dan dus nog 85% betalen.

Meer informatie op ConsuWijzer

Forward