ACM ConsuWijzer gebruikt cookies alleen om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. We slaan geen persoonsgegevens op en delen geen data met derden.

Post verzenden en ontvangen

Wie bepaalt de prijs van de postzegel?

PostNL moet van de overheid verplicht een basispakket postdiensten leveren. Zo moet PostNL zorgen voor een netwerk van servicepunten en brievenbussen. De kosten voor deze verplichte postdiensten mag PostNL terugverdienen via bijvoorbeeld de postzegelprijzen.

Mag PostNL de postzegelprijzen zomaar verhogen?

Als er minder post wordt verstuurd, dan wordt de uitvoering van het basispakket van postdiensten voor PostNL relatief duurder. PostNL kan de postzegelprijs verhogen. Maar hij mag dat niet zomaar. Er zijn regels voor het vaststellen van de postzegelprijs. Daarmee zorgt de overheid ervoor dat consumenten niet teveel betalen voor de postbezorging, maar PostNL wel de post kan blijven bezorgen.

Wie bepaalt de prijs van een postzegel?

Er zijn regels voor de tarieven van het basispakket van postdiensten. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) berekent aan de hand van die regels hoe hoog de tarieven voor het basispakket van postdiensten maximaal mogen zijn. Dit wordt de tariefruimte genoemd. PostNL doet vervolgens een voorstel voor de postzegelprijs. Als PostNL de postzegelprijs verhoogt dan controleert de ACM of deze verhoging binnen de tariefruimte valt.

De postzegelprijs is veranderd. Kan ik mijn postzegels nog gebruiken?

Postzegels met het cijfer 1 of 2 erop blijven geldig. Ook als de prijs van een postzegel omhoog gaat. U hoeft geen postzegels bij te plakken.

Hebt u nog postzegels in huis met een bedrag in euro's erop? Dan kunt u die ook nog gebruiken. U kijkt dan wat de prijs van een postzegel op dit moment is. Dat is het bedrag dat u op uw post moet plakken.

Zie ook