Cookies toestemming

ACM ConsuWijzer gebruikt cookies alleen om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. We slaan geen persoonsgegevens op en delen geen data met derden.

Wie bepaalt de prijs van de postzegel?

De overheid heeft regels bepaald voor de prijs van de postzegel. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) controleert of de postzegelprijs van PostNL niet te hoog is.

PostNL moet van de overheid verplicht een basispakket van postdiensten leveren. Zo moet PostNL zorgen voor een netwerk van servicepunten en brievenbussen. PostNL mag de kosten voor deze verplichte postdiensten terugverdienen, bijvoorbeeld via de postzegelprijzen. De overheid heeft regels bepaald voor de prijzen die PostNL mag vragen.

PostNL doet voorstel, de ACM controleert

Als er minder post wordt verstuurd, dan kost het PostNL meer om het basispakket van postdiensten uit te voeren. PostNL kan dan een voorstel doen om de prijs van de postzegel te verhogen.

Wij controleren of de verhoging van de postzegelprijs binnen de regels is. De overheid zorgt er zo voor dat consumenten niet te veel betalen voor de postbezorging, maar dat PostNL wel de post kan blijven bezorgen.

Postzegelprijs geldt voor PostNL en servicepunten

PostNL mag voor postzegels geen hogere prijs vragen dan de prijs die is vastgesteld. Dat geldt ook voor servicepunten van PostNL. Andere verkopers mogen wel een hogere prijs vragen.

Oude postzegels blijven geldig

Postzegels met het cijfer 1 of 2 erop blijven geldig. Ook als de prijs van de postzegel omhooggaat. U hoeft geen postzegels bij te plakken.

Hebt u nog postzegels met een bedrag in euro's erop? Dan kunt u die ook nog gebruiken. U kijkt wat de prijs van een postzegel op dit moment is. Dat is het bedrag dat u op uw post moet plakken.

Zie ook