ACM ConsuWijzer gebruikt cookies alleen om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. We slaan geen persoonsgegevens op en delen geen data met derden.

Brievenbussen en postkantoren

PostNL sluit een servicepunt in mijn buurt. Wat kan ik doen?

De wet regelt hoeveel servicepunten PostNL moet hebben in Nederland. Een 'servicepunt' is een PostNL-winkel of een balie van PostNL in een andere winkel, zoals een supermarkt. Hierbij moet PostNL zich aan bepaalde regels houden.

PostNL moet ervoor zorgen dat:

  • minimaal 95% van de inwoners van Nederland binnen 5 kilometer een servicepunt heeft met alle diensten van PostNL
  • minimaal 85% van de bewoners van woonplaatsen met minder dan 5.000 inwoners binnen 5 kilometer een postkantoor of servicepunt heeft met alle diensten van PostNL

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) controleert jaarlijks of PostNL zich aan deze regels houdt.

Wanneer mag PostNL een servicepunt sluiten?

PostNL mag servicepunten sluiten zolang hij zich aan bovenstaande spreidingseisen voor de servicepunten houdt.

Voor woonplaatsen met minder dan 5000 inwoners zonder een winkelgebied gelden aanvullende regels. Een winkelgebied is een gebied met meer dan 4 winkels. PostNL mag een servicepunt in die woonplaatsen alleen sluiten als:

  • de winkel waar het servicepunt in zit, gaat sluiten of als de winkel stopt met het servicepunt of
  • als er voor de inwoners binnen een straal van 5 kilometer een ander servicepunt is met alle diensten of bijna alle diensten van PostNL en
  • als het servicepunt dat sluit voor minder dan 11.500 euro per jaar aan postzegels verkoopt

Wat kunt u doen als PostNL een servicepunt in uw buurt sluit?

Hebt u een klacht over het verdwijnen van een servicepunt in uw buurt? Meld uw klacht dan bij PostNL. PostNL kan u dan uitleg geven over waarom het servicepunt is gesloten. U kunt bijvoorbeeld bellen met de klantenservice of een brief schrijven.

Komt u er samen niet uit?

Dan kunt u op een andere manier uw recht halen. En u kunt het probleem bij ons melden. ACM ConsuWijzer is een onderdeel van de toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM). Uw melding helpt ons om te zien welke bedrijven zich niet aan de regels houden. En waar wij iets aan moeten doen.

Zie ook