Cookies toestemming

ACM ConsuWijzer gebruikt cookies alleen om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. We slaan geen persoonsgegevens op en delen geen data met derden.

Vijf grote reisaanbieders laten duidelijke prijzen zien voor pakketreizen

| Nieuwsbericht

Consumenten krijgen op de websites van reisaanbieders ANWB, Corendon, Expedia, Stip Reizen en Sunweb direct te zien hoeveel een pakketreis kost. Zij vermelden meteen één duidelijke totaalprijs met alle verplichte kosten. Dit blijkt uit een controle van de Autoriteit Consument en Markt (ACM).

Recht op duidelijke aanbiedingsprijzen

Consumenten hebben recht op duidelijke aanbiedingsprijzen. De totaalprijs voor een pakketreis moet van het begin af aan duidelijk zijn zodat consumenten aanbiedingen goed met elkaar kunnen vergelijken. Ook mogen aanbiedingsprijzen geen ‘lokkertjes’ zijn: een prijs voor een pakketreis mag niet zomaar hoger worden tijdens het boeken.

De prijs is duidelijk als daar niet onverwacht nog verplichte kosten bijkomen tijdens het boeken van de reis of bij het afrekenen. Voorbeelden van verplichte kosten zijn vaste administratiekosten, boekingskosten, toeristenbelasting of een verplicht lakenpakket.

Controle van de ACM

De ACM heeft eerder dit jaar 12 grote reisaanbieders gewezen op de regels voor duidelijke aanbiedingsprijzen. Tot eind september kregen de reisaanbieders de tijd om ervoor te zorgen dat zij op hun website duidelijke prijzen laten zien.

  • 5 van de 12 reisaanbieders houden zich nu aan de regels en laten meteen een totaalprijs zien waarvoor de consument de reis écht kan boeken.
  • 2 van de 12 reisaanbieders bieden nu tijdelijk geen pakketreizen aan. Dit doen zij pas weer als zij duidelijke aanbiedingsprijzen kunnen laten zien op hun websites.
  • De overige 5 reisaanbieders laten nu nog geen duidelijke prijzen zien. Tijdens het boeken van een pakketreis bij deze reisaanbieders kan de totaalprijs veranderen. De prijs kan dan hoger of soms lager uitvallen. Ook kunnen er nog onverwachte kosten bijkomen bij het afrekenen. De ACM blijft deze reisaanbieders onderzoeken.

Zie ook: