Cookies toestemming

ACM ConsuWijzer gebruikt cookies alleen om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. We slaan geen persoonsgegevens op en delen geen data met derden.

Meer informatie nodig in app-stores over gebruik van gegevens door apps

| Nieuwsbericht

Apple en Google moeten van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) de app-stores aanpassen. Consumenten krijgen nu te weinig informatie over wat een app met hun gegevens doet. Passen Apple en Google de app-stores aan? Dan kunnen app-aanbieders meer informatie geven over de app die zij aanbieden. Bijvoorbeeld over de gegevens die de app verzamelt. En wat de app doet met die gegevens. De ACM vraagt samen met consumententoezichthouders uit 26 andere landen aan Apple en Google om dit aan te passen. Passen Apple en Google de app-stores niet aan? Dan kunnen de toezichthouders los van elkaar sancties opleggen.

Duidelijkere informatie over de gegevens die de app gebruikt

App-stores geven nu te weinig informatie over welke gegevens apps verzamelen en wat er wordt gedaan met de gegevens. Dit blijkt uit onderzoek van ICPEN (International Consumer Protection and Enforcement Network). Dit zijn consumententoezichthouders die over de hele wereld met elkaar samenwerken. Als Apple en Google de app-stores aanpassen, dan kunnen de aanbieders van apps de informatie over het gebruik van gegevens delen. Wilt u een app downloaden? Dan wordt het duidelijker welke gegevens u deelt en wat de app met die gegevens doet.

Keuze voor de consument

Wilt u een app downloaden? Dan moet u de apps kunnen vergelijken. Als u weet welke gegevens de app verzamelt, kunt u de apps beter vergelijken en bewust een keuze maken.