Cookies toestemming

ACM ConsuWijzer gebruikt cookies alleen om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. We slaan geen persoonsgegevens op en delen geen data met derden.

Consumenten die te veel belasting betaalden bij terugleveren van energie krijgen geld terug

| Nieuwsbericht

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) ontving signalen dat sommige consumenten die elektriciteit terugleveren te veel belastingen betaalden. Dat kwam door een rekenfout als er tussentijds een meterstand werd opgenomen. De ACM heeft de energieleveranciers hierop aangesproken. 20.000 klanten hebben gemiddeld 60 euro teruggekregen of krijgen dit voor 1 oktober 2020 terug.

Wekt u zelf duurzame energie op? Bijvoorbeeld via zonnepanelen? Dan levert u energie terug aan het openbare net als u te veel opwekt. En krijgt u energie van de leverancier als u te weinig opwekt. Op uw energierekening rekent de energieleverancier uit hoeveel u daardoor moet betalen.

Geld terug na fout

Bij sommige consumenten is tussentijds een meteropname geweest. Bijvoorbeeld omdat zij een nieuwe meter kregen of omdat de tarieven veranderden. Daardoor maakten de leveranciers een fout op de jaarafrekening. En hebben ongeveer 20.000 consumenten te veel belasting betaald. Zij krijgen gemiddeld 60 euro terug. In totaal gaat het om 1.244.962 euro. Denkt u dat u ook te veel hebt betaald? Dan krijgt u de kosten terug van uw leverancier. U hoeft hiervoor zelf niets te doen.

Leveranciers moeten systemen controleren en aanpassen

De ACM vroeg alle leveranciers om hun systemen te controleren. Bij de meeste leveranciers ging het goed. Bij 8 leveranciers ging het niet goed. Zij hebben hun systemen vrijwillig aangepast. Klanten krijgen hun geld terug.