Cookies toestemming

ACM ConsuWijzer gebruikt cookies alleen om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. We slaan geen persoonsgegevens op en delen geen data met derden.

Apple duidelijker over gebruik persoonlijke gegevens door apps

| Nieuwsbericht

In de Apple app-store staat nu duidelijker bij iedere app welke gegevens de app over u verzamelt. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) vroeg Apple om hier duidelijkere informatie over te geven. Daarom past Apple haar app-store aan. De ACM deed dit samen met consumententoezichthouders uit 26 andere landen.

Apps zijn niet gratis: u betaalt met uw gegevens

"Gratis" apps zijn vaak niet echt gratis. U betaalt met uw persoonlijke gegevens. Bijvoorbeeld met uw locatie, contactpersonen of foto's. Want als u de app installeert, heeft de app-aanbieder vaak toegang tot deze gegevens. Ook bij betaalde apps kan dit zo zijn. Kijk dus goed wat een app met uw gegevens doet!

Een app-aanbieder kan uw gegevens voor allerlei doelen gebruiken. Zo kan hij ze bijvoorbeeld verkopen aan adverteerders en andere bedrijven. Dat is niet verboden. Maar de app-aanbieder moet u wel duidelijk uitleggen dat hij de gegevens gebruikt en waarvoor. En u moet hiervoor toestemming geven. Neem daarom de tijd om bewust te kiezen welke apps u installeert. En waarvoor u toestemming geeft.

Makkelijker vergelijken

In de app-store stond te weinig informatie over welke gegevens apps verzamelen en wat de apps doen met die gegevens. Of die informatie was moeilijk te vinden. Daardoor was het moeilijk om de apps te vergelijken. Nu duidelijk bij iedere app staat welke gegevens de app verzamelt, kunt u de apps beter vergelijken.

Privacy-kopje

Op de pagina van de app in de app store staat nu een extra kopje over privacy. Daar vindt u belangrijke informatie over de gegevens die een app verzamelt. Er staat een samenvatting van de belangrijkste informatie uit de 'privacy policy' in simpele taal en met icoontjes. Zo kunt u bewuster kiezen welke app u wilt downloaden.