Cookies toestemming

ACM ConsuWijzer gebruikt cookies alleen om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. We slaan geen persoonsgegevens op en delen geen data met derden.

ACM grijpt in bij doorverbindnummer Geenspoedwelpolitie

| Nieuwsbericht

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft het bedrijf achter doorverbindnummer Geenspoedwelpolitie, gevraagd om te stoppen met hun dienst.

Consumenten zochten op Google het nummer van de politie. Zij vonden bovenaan de zoekresultaten een advertentie voor het doorverbindnummer. De advertentie en de website zagen eruit alsof ze van de politie waren. Terwijl dat niet zo was. Als consumenten het nummer belden, werden ze door het bedrijf doorverbonden naar de politie. Daar rekende het bedrijf hoge kosten voor. Het bedrijf is nu gestopt met het doorverbinden naar de politie.

Duidelijke informatie verplicht

Doorschakeldiensten zijn niet verboden. Maar het bedrijf moet u vooraf duidelijk laten weten dat zij u doorverbinden. En dat u daar extra voor moet betalen, ook nadat u bent doorverbonden. Dit moet duidelijk zijn in de advertenties, op de website en aan het begin van het telefoongesprek.

Bel rechtstreeks en niet via een doorverbinddienst

Zoekt u een telefoonnummer op internet? Vergelijk meerdere zoekresultaten en klik niet op het eerste zoekresultaat op Google. Vaak zijn de bovenste resultaten advertenties, bijvoorbeeld van dure doorverbinddiensten.

Instanties zoals de Belastingdienst, de politie en klantenservices van bedrijven zijn via eigen nummers gratis of tegen een goedkoper tarief bereikbaar. Zoek daarom naar de site van de organisatie zelf. Het rechtstreekse nummer (0900-8844) van de politie staat bijvoorbeeld op www.politie.nl.