Duurzame energie

Investeren in een duurzaam project

Biedt uw eigen woning geen mogelijkheden voor duurzame investeringen, maar wilt u wel een bijdrage leveren? Vaak kunt u investeren in duurzame projecten van lokale energiecoöperaties. Bijvoorbeeld een zonnepark in uw buurt.

Meestal moet u lid worden van de coöperatie die het project uitvoert. En meestal werken coöperaties voor duurzame energie samen met een energieleverancier. De coöperatie verkoopt de opgewekte energie aan deze leverancier. U kunt vaak overstappen naar deze leverancier. Dat kan gunstig zijn.

Ik doe mee aan een duurzaam project. Moet ik ook energie afnemen bij een bepaalde leverancier?

Nee, u kiest zelf met wie u een contract sluit. Uw coöperatie werkt samen met een energieleverancier om opgewekte energie terug te leveren aan het net. Maar deze leverancier mag u niet verplichten om energie bij hem af te nemen.

Wel kan uw coöperatie administratiekosten in rekening brengen wanneer u kiest voor een andere leverancier. Bijvoorbeeld om de kosten van het uitvoeren van de zogenaamde postcoderoosregeling te compenseren. Uw coöperatie zal u hier vooraf over moeten informeren.

Kiest u wel voor de leverancier die meewerkt met uw coöperatie? Dan moet u later ook kunnen opzeggen. Let ook altijd op de opzegvoorwaarden van uw huidige leverancier voordat u overstapt

Ik wek zelf energie op. Kan ik dat leveren aan mijn buren?

Nee, dat mag niet. Alleen leveranciers met een vergunning mogen energie leveren. U kunt wel lid worden van een coöperatie die zelf een vergunning heeft of samenwerkt met een leverancier met een vergunning. Daarvan kunnen uw buren energie afnemen.

Let op: u kunt hier commentaar geven op onze website. Hebt u een vraag over uw persoonlijke situatie? Of wilt u een melding doen over een bedrijf? Neem dan contact met ons op.