Duurzame energie

Investeren in een duurzaam project

Wilt u investeren in een duurzaam project? Vaak kunt u meedoen aan projecten van lokale energiecoöperaties. Bijvoorbeeld zonnepanelen op het dak van een plaatselijke basisschool, of een plan voor een windturbine in uw buurt. Meestal moet u eerst lid worden van de coöperatie die het project uitvoert. 

De meeste coöperaties voor duurzame energie werken samen met een energieleverancier. De coöperatie verkoopt de opgewekte energie aan deze leverancier. Vaak biedt de coöperatie ook de mogelijkheid om over te stappen naar deze leverancier. Dit kan soms financieel gunstig voor u zijn. 

Ik doe mee aan een duurzaam project. Moet ik ook energie afnemen bij een bepaalde leverancier?

Nee, u bent vrij om te kiezen met welke energieleverancier u een contract sluit. Uw duurzame project heeft een overeenkomst met een energieleverancier om opgewekte energie terug te leveren aan het net. Maar deze leverancier mag u niet verplichten om energie af te nemen.

Kiest u wel voor de leverancier die meewerkt met uw coöperatie? Dan moet u later ook kunnen opzeggen. Let ook altijd op de opzegvoorwaarden van uw huidige leverancier voordat u overstapt

Ik wek zelf energie op. Kan ik dat leveren aan mijn buren?

Nee, om energie te mogen leveren moet u aan bepaalde eisen voldoen. Zo moet u een leveringsvergunning hebben. U kunt ook lid worden van een coöperatie die al een vergunning heeft. Via deze coöperatie kunnen uw buren energie afnemen.
 

Let op: u kunt hier commentaar geven op onze website. Hebt u een vraag over uw persoonlijke situatie? Of wilt u een melding doen over een bedrijf? Neem dan contact met ons op.