ACM ConsuWijzer gebruikt cookies alleen om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. We slaan geen persoonsgegevens op en delen geen data met derden.

Checklist - Keuken kopen

Checklist - Keuken kopen

Een nieuwe keuken koopt u niet iedere dag. Het kost veel geld. En daarom is het belangrijk niet te snel te beslissen. Hieronder geven wij u tips.

1 Vergelijk verschillende keukenaanbieders

Het is vaak handig om bij verschillende ondernemers een offerte aan te vragen. U kunt deze dan met elkaar vergelijken. Kijk bij het vergelijken niet alleen naar de prijs, maar ook naar de voorwaarden.

2 Onderhandel over de prijs van de keuken

Onderhandel over de prijs van de keuken. Prijzen van keukens staan namelijk niet vast.

3 Zet niet zomaar uw handtekening

Zet pas uw handtekening als u zeker weet dat u de keuken wilt kopen. Als u van de overeenkomst wilt afzien moet u namelijk vaak annuleringskosten betalen.

Tip

Vraagt de verkoper u om een handtekening te zetten onder bijvoorbeeld een offerte, aanbod of speciale actie? Lees het document dan goed door. Dit kan een overeenkomst zijn.

Hebt u alleen een prijs voor de keuken afgesproken, maar nog geen keuken uitgezocht? Dan hebt u volgens de wet een ongeldige koop gesloten. Dat betekent dat u geen overeenkomst hebt. U hoeft dus ook niet te betalen en u zit nergens aan vast. Krijgt u toch een rekening met annuleringskosten? Met onze voorbeeldbrief laat u weten dat u de annuleringskosten niet betaalt.

4 Maak afspraken over de aanbetaling

Soms vraagt een verkoper om een aanbetaling. De aanbetaling is het deel van de rekening dat u vóór de levering van de keuken moet betalen. De rest van de rekening betaalt u dan later. U hoeft alleen een aanbetaling te doen als u dat met de ondernemer hebt afgesproken. Of als het in de algemene voorwaarden staat.

Staat in de algemene voorwaarden van de ondernemer dat u een aanbetaling moet doen? Dan mag dat niet meer zijn dan de helft van het aankoopbedrag. Wil de ondernemer dat u meer dan de helft vooruitbetaalt? Dan kunt u daar met de ondernemer afspraken over maken.

Tip!

Wilt u een aanbetaling doen? Kijk dan in de algemene voorwaarden of de overeenkomst welke zekerheid u hebt bij het doen van een aanbetaling. Het nadeel is namelijk dat er een kans bestaat dat u uw geld kwijtraakt als de ondernemer bijvoorbeeld failliet gaat.