Cookies toestemming

ACM ConsuWijzer gebruikt cookies alleen om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. We slaan geen persoonsgegevens op en delen geen data met derden.

Wat is het eigen risico? En wat is de eigen bijdrage?

Bij zorgverzekeringen geldt een eigen risico van 385 euro. En voor sommige soorten zorg geldt een eigen bijdrage. Wat betekent dat en wat is het verschil?


Snel naar:


Verplicht eigen risico

De basisverzekering vergoedt pas uw zorgkosten als die in een heel jaar meer zijn dan 385 euro. Tot aan dat bedrag betaalt u de meeste zorg zelf. Dit is het verplichte eigen risico. Het geldt voor iedereen van 18 jaar en ouder.

Er zijn soorten zorg waarvoor het eigen risico niet geldt. U hoeft bijvoorbeeld niet te betalen als u naar de huisarts gaat.

Bekijk welke zorg onder het eigen risico valt:

Het verplichte eigen risico geldt alleen voor de basisverzekering. Niet voor aanvullende zorgverzekeringen.

Vrijwillig eigen risico

U kunt uw eigen risico vrijwillig ophogen met maximaal 500 euro. Dus bijvoorbeeld tot 485 euro, of tot 885 euro. Dan betaalt u alle zorgkosten in 1 jaar tot aan dat hogere bedrag zelf. Pas als u daarboven uitkomt, begint de verzekering met vergoeden. In ruil hiervoor krijgt u korting op uw premie. Die korting kan per zorgverzekeraar verschillen.

Uw vrijwillige eigen risico geldt alleen voor dezelfde soorten zorg als het verplichte eigen risico.

Verwacht u dat u weinig zorg nodig hebt? Dan kan een hoger eigen risico voordelig voor u zijn. Want dan bespaart u meer aan premie dan u aan zorgkosten betaalt. Maar maakt u onverwacht toch meer zorgkosten? Dan moet u ook méér zelf kunnen betalen.

Eigen bijdrage bij zorg uit de basisverzekering

Voor sommige soorten zorg uit de basisverzekering moet u een deel zelf betalen. Dit is de wettelijke eigen bijdrage. Bijvoorbeeld voor kraamzorg en hoortoestellen. Het maakt hiervoor niet uit of u al boven uw eigen risico zit of niet.

Bekijk voor welke soorten zorg een eigen bijdrage geldt:

Eigen bijdrage bij zorg uit aanvullende zorgverzekeringen

Bij aanvullende zorgverzekeringen moet u soms ook een eigen bijdrage betalen. Verzekeraars mogen dit zelf bepalen. Ze dekken bijvoorbeeld alleen de eerste 5 behandelingen bij een fysiotherapeut, en de rest betaalt u zelf. Of ze betalen uw tandartsrekeningen tot 750 euro. Het is daarom slim om aanvullende zorgverzekeringen met elkaar te vergelijken. Maak een goede inschatting van wat u verwacht nodig te hebben aan zorg.

Zie ook