Wat is het eigen risico? En wat is de eigen bijdrage?
Bij zorgverzekeringen geldt een eigen risico. En voor sommige soorten zorg geldt een eigen bijdrage. Wat betekent dat en wat is het verschil?
Verplicht eigen risico
De basisverzekering vergoedt pas uw zorgkosten als die in een heel jaar meer zijn dan 385 euro. Tot aan dat bedrag betaalt u de meeste zorg zelf. Dit is het verplichte eigen risico. Het geldt voor iedereen van 18 jaar en ouder.
Er zijn soorten zorg waarvoor het eigen risico niet geldt. U hoeft bijvoorbeeld niet te betalen als u naar de huisarts gaat.
De overheid bepaalt ieder jaar hoe hoog het verplichte eigen risico is. Bekijk op de site van de Rijksoverheid welke zorg onder het eigen risico valt:
Vrijwillig eigen risico
U kunt uw eigen risico vrijwillig ophogen met maximaal 500 euro. Dus bijvoorbeeld tot 485 euro, of tot 885 euro. Dan betaalt u alle zorgkosten in 1 jaar tot aan dat hogere bedrag zelf. Pas als u daarboven uitkomt, begint de verzekering met vergoeden. In ruil hiervoor krijgt u korting op uw premie. Die korting kan per zorgverzekeraar verschillen.
Uw vrijwillige eigen risico geldt alleen voor dezelfde soorten zorg als het verplichte eigen risico.
Verwacht u dat u weinig zorg nodig hebt? Dan kan een hoger eigen risico voordelig voor u zijn. Want dan bespaart u meer aan premie dan u aan zorgkosten betaalt. Maar: maakt u onverwacht toch meer zorgkosten? Dan moet u ook méér zelf kunnen betalen.
Eigen bijdrage bij zorg uit de basisverzekering
Voor sommige soorten zorg uit de basisverzekering moet u een deel zelf betalen. Dit is de wettelijke eigen bijdrage. De overheid bepaalt hoe hoog die bijdrage is. En voor welke zorg die geldt. Bijvoorbeeld voor kraamzorg en hoortoestellen. Het maakt hiervoor niet uit of u al boven uw eigen risico zit of niet.
Op de website van de Rijksoverheid kunt u zien voor welke soorten zorg een eigen bijdrage geldt:
Eigen bijdrage bij zorg uit aanvullende zorgverzekeringen
Bij aanvullende zorgverzekeringen moet u soms ook een eigen bijdrage betalen. Verzekeraars mogen dit zelf bepalen. Ze dekken bijvoorbeeld alleen de eerste 5 behandelingen bij een fysiotherapeut, en de rest betaalt u zelf. Of ze betalen uw tandartsrekeningen tot 750 euro. Het is daarom slim om aanvullende zorgverzekeringen met elkaar te vergelijken. Maak een goede inschatting van wat u verwacht nodig te hebben aan zorg.