Cookies toestemming

ACM ConsuWijzer gebruikt cookies alleen om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. We slaan geen persoonsgegevens op en delen geen data met derden.

Kan ik zelf mijn zorgaanbieder kiezen?

Als u naar het ziekenhuis of de fysiotherapeut moet, wilt u misschien zelf kiezen naar wie u gaat. Maar kunt u naar elke zorgaanbieder zonder bij te betalen? Dat verschilt per soort zorgverzekering.

Er zijn 3 soorten basisverzekeringen: naturapolissen, restitutiepolissen en combinatiepolissen.

Naturapolis

Bij een naturapolis kunt u kiezen uit zorgaanbieders die een contract hebben met uw zorgverzekeraar. U krijgt uw zorg, de zorgverzekeraar betaalt rechtstreeks aan de zorgaanbieder.

Gaat u graag naar een bepaalde zorgaanbieder? Vraag of die een contract heeft met uw zorgverzekeraar.

Wilt u naar een zorgaanbieder zonder contract? In de polisvoorwaarden staat of u dan een deel zelf moet betalen, en hoeveel. Er zijn naturapolissen met nog minder keuze. Die heten ook wel budgetpolissen.

Restitutiepolis

Bij een restitutiepolis vergoedt uw zorgverzekeraar de rekening van alle zorgaanbieders. Of er wel of geen contract is, maakt niet uit. U kunt dus helemaal zelf kiezen naar welke zorgaanbieder u gaat.

Heel soms moet u een deel zelf betalen. Maar alleen als de zorgverzekeraar kan bewijzen dat dezelfde zorg bij alle andere zorgaanbieders veel goedkoper is. Wilt u hier meer over weten? Neem contact op met uw zorgverzekeraar.

Combinatiepolis

Bij een combinatiepolis kunt u voor sommige soorten zorg kiezen uit zorgaanbieders met een contract (natura). Voor andere soorten zorg krijgt u de rekening van alle zorgaanbieders vergoed (restitutie). Denkt u aan een combinatiepolis? Check dan goed wat geldt voor welke soorten zorg.

Tip

U kunt altijd aan een zorgverzekeraar vragen of een zorgaanbieder daar een contract heeft.

Voor spoedeisende hulp kunt u overal terecht, welke zorgverzekering u ook hebt.

Zie ook