Cookies toestemming

ACM ConsuWijzer gebruikt cookies alleen om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. We slaan geen persoonsgegevens op en delen geen data met derden.

Tips bij een zorgverzekering kiezen

Deze tips helpen u om een zorgverzekering te kiezen. Er zijn veel verschillende zorgverzekeringen. Kijk niet alleen naar hoeveel premie u betaalt. Bekijk bijvoorbeeld ook naar welke zorgaanbieder u kunt gaan. Of welke aanvullende zorg u misschien nodig hebt.


Snel naar:


Gebruik vergelijkingssites

Op een vergelijkingssite kunt u snel verzekeringen van verschillende zorgverzekeraars met elkaar vergelijken. Wij kunnen niet zeggen wat voor u de beste site is. Wij geven wel tips hoe u een goede vergelijkingssite kunt herkennen.

Maakt u liever zelf uw vergelijking? Of wilt u meer weten voordat u kiest? Bezoek dan de websites van bijvoorbeeld 3 zorgverzekeraars.

Alle basisverzekeringen verzekeren dezelfde zorg. Welke zorgverzekeraar u ook kiest. Maar basisverzekeringen kunnen wel verschillen in:

  • of u zelf kunt kiezen naar welke zorgaanbieder u gaat
  • de service die u krijgt, bijvoorbeeld wachtlijstbemiddeling of hoe makkelijk u telefonisch vragen kunt stellen
  • wat de zorgverzekeraar doet aan duurzaamheid en preventie
  • de premie die u betaalt
Let op

Heeft een verzekering een hogere premie? Bekijk dan goed of u ook uit meer zorgaanbieders kunt kiezen of meer service krijgt.

Check of uw zorgaanbieder een contract heeft

Wilt u volgend jaar naar een bepaalde zorgaanbieder? Zoals een bepaalde fysiotherapeut, specialist of kliniek? Vraag dan of de zorgverzekeraar een contract heeft met die zorgaanbieder. Of kijk op de website van de zorgverzekeraar.

Zorgverzekeraars moeten zeggen met wie zij al een contract hebben afgesloten en met wie nog niet.

Let op

Gaat het om een behandeling die dit jaar al is gestart? Dan vergoedt de zorgverzekeraar die u in het nieuwe jaar hebt die behandeling tegen dezelfde voorwaarden als dit jaar. Dus zonder extra kosten. Ook als er dan geen contract is met die zorgaanbieder.

Bepaal of u zelf uw zorgaanbieder wilt kiezen

Wilt u naar elke zorgaanbieder kunnen zonder bij te betalen? Of dat kan verschilt per soort zorgverzekering. Op vergelijkingssites kunt u meestal aanvinken welke soort verzekering u wilt. Of hoeveel keuze uit zorgaanbieders u wilt hebben.

Er zijn ook vergelijkingssites waar u kunt zien welke zorgaanbieders bij u in de buurt onder welke verzekering vallen. U kunt hiervoor ook op de website van een zorgverzekeraar kijken. Of aan een zorgverzekeraar vragen of een zorgaanbieder daar een contract heeft.

Bepaal uw vrijwillige eigen risico

In 2024 is uw verplichte eigen risico 385 euro. Net als in 2023. U kunt vrijwillig kiezen voor een hoger eigen risico tot in totaal 885 euro. In ruil daarvoor krijgt u korting op uw premie. Bij de ene verzekeraar is de korting hoger dan bij de andere.

Verwacht u dat u weinig zorg nodig hebt? Dan kan een hoger eigen risico voordelig voor u zijn. Want dan bespaart u meer aan premie dan u aan zorgkosten betaalt. Maar maakt u onverwacht toch meer zorgkosten? Dan moet u ook méér zelf kunnen betalen.

Bekijk welke aanvullende zorg u wilt verzekeren

Verwacht u dat u komend jaar zorg nodig hebt die niet onder de basisverzekering valt? Voorbeelden daarvan zijn: fysiotherapie, tandarts als u ouder bent dan 18 jaar, alternatieve geneeswijzen, brillen en lenzen. Daarvoor kunt u een aanvullende zorgverzekering afsluiten. Dat is niet verplicht.
Er kunnen grote verschillen zijn tussen aanvullende zorgverzekeringen. Bijvoorbeeld:

  • hoeveel behandelingen u vergoed krijgt
  • of u voor bepaalde zorg een eigen bijdrage moet betalen
  • of u zelf kunt kiezen naar welke zorgaanbieder u gaat

Schat zo goed mogelijk in welke aanvullende zorg u waarschijnlijk nodig hebt. Kijk daarna:

  • of de aanvullende zorg die u nodig hebt in de verzekering zit
  • of u terechtkunt bij de zorgaanbieder die u wilt
  • welke verzekering de beste voorwaarden biedt tegen een goede prijs

U kunt ook berekenen of een aanvullende verzekering voor u handig is.

Tip

Aanvullende zorgverzekeringen mag u bij een andere zorgverzekeraar afsluiten dan de basisverzekering.

Vergelijk vanaf half november

U krijgt uiterlijk half november het nieuwe polisblad van de basisverzekering die u al hebt. Dat is een goed moment om te kijken of er voor het volgende jaar een beter aanbod is.

Biedt uw werkgever of een belangenorganisatie een collectieve zorgverzekering? Dat kan voordelig voor u zijn, maar dat hoeft niet. Kijk of de voorwaarden passen bij uw situatie.

Regel de overstap

Kiest u voor de zorgverzekering die u nu al hebt? Dan hoeft u niets te doen.

Wilt u bij de zorgverzekering die u hebt een ander eigen risico? Of een iets andere aanvullende zorgverzekering? Regel dat met uw zorgverzekeraar of de vergelijkingssite.

Kiest u een andere zorgverzekeraar? Zeg dan vóór 1 januari uw oude zorgverzekering op. En sluit uw nieuwe zorgverzekering af vóór 1 februari. Hebt u zich voor 1 januari al aangemeld bij een nieuwe zorgverzekeraar? Dan zegt uw nieuwe zorgverzekeraar of de vergelijkingssite uw oude zorgverzekering op.

Zie ook