Keurmerken op ConsuWijzer

Naast praktisch advies over uw rechten, geeft ConsuWijzer ook informatie over keurmerken. Want een keurmerk zegt iets over een product of dienst. En deze informatie kan voor u als consument belangrijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan keurmerken die gaan over duurzaamheid of biologisch voedsel. Het is belangrijk om te weten of zo'n keurmerk betrouwbaar is. Voldoen alle producten aan de belofte die het keurmerk inhoudt? Op de website van ConsuWijzer kunt u nagaan hoe transparant de keurmerken zijn. Deze informatie helpt u om een betere keuze te maken als u iets wilt kopen.

Een voorbeeld

U wilt een computer kopen bij een webwinkel. De computer is bij twee verschillende webwinkels even duur. De ene webwinkel heeft het keurmerk 'Webshop keurmerk'. De andere webwinkel heeft geen keurmerk. Een webwinkel met een keurmerk geeft misschien meer vertrouwen, maar wat betekent dat keurmerk? En hoe weet u dat de webwinkel dit keurmerk niet zelf heeft verzonnen? Op de website van ConsuWijzer krijgt u onafhankelijke en betrouwbare informatie over dit keurmerk.

Welke informatie vind ik op ConsuWijzer over keurmerken?

Bij ieder keurmerk vindt u antwoord op vragen als:

  • Wat belooft dit keurmerk volgens de eigenaar?
  • Wie is de eigenaar van het keurmerk?
  • In hoeverre maakt dit keurmerk zijn belofte ook echt waar?

De antwoorden op deze vragen zijn verzameld door de onafhankelijke Raad voor Accreditatie.

Wat is het voordeel van de lijst met keurmerken op ConsuWijzer?

De lijst met keurmerken helpt u om de betrouwbaarheid van een keurmerk te beoordelen. En het leert u wat een keurmerk inhoudt.

Voor keurmerkeigenaren is de lijst een kans om zich te onderscheiden. Want een keurmerk komt alleen op de lijst als de eigenaar zijn keurmerk laat onderzoeken door de Raad voor Accreditatie. Over de keurmerken op de lijst krijgt u dus betrouwbare informatie. Bij een keurmerk dat niet op de lijst staat, kunt u alleen maar vertrouwen op de informatie die de eigenaar van het keurmerk zelf geeft.

Hoe kan ik zoeken in de lijst met keurmerken van ConsuWijzer?

U kunt op verschillende manieren zoeken. Op alfabet, op het logo of in categorieën, bijvoorbeeld dierenwelzijn of energie.

Garantie

De informatie op ConsuWijzer zegt iets over de betrouwbaarheid van de belofte van het keurmerk. Maar het zegt niets over de algemene betrouwbaarheid van een bedrijf dat dat keurmerk heeft. Daarom kan de toezichthouder achter ConsuWijzer, ACM (Autoriteit Consument & Markt), nog steeds onderzoek doen naar een bedrijf met een keurmerk.

Forward

ConsuWijzer-karakter bij windmolen