Cookies toestemming

ACM ConsuWijzer gebruikt cookies alleen om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. We slaan geen persoonsgegevens op en delen geen data met derden.

Vast energiecontract afsluiten? Dit moet je weten over de nieuwe opzegvergoeding

| Nieuwsbericht

Vanaf 1 juni 2023 veranderen de regels voor het tussentijds opzeggen van een vast energiecontract. De oude opzegvergoeding was een vrij laag, vast bedrag. De nieuwe opzegvergoeding hangt af van het verlies dat de leverancier maakt doordat u eerder opzegt. Overstappen kan alsnog voordelig zijn, maar bereken vooraf of u echt bespaart.

Als u voor een vaste periode zeker wilt weten welke prijs u betaalt voor uw energie, kunt u een vast contract afsluiten. Bijvoorbeeld voor 1 of 3 jaar. De leverancier moet tijdens die periode energie leveren voor de afgesproken prijs. Ook als de prijs op de energiemarkt in de tussentijd hoger wordt. Als consument hebt u wel de optie om eerder op te zeggen of over te stappen. Maar als de leverancier hierdoor verlies maakt, omdat de prijzen inmiddels lager zijn geworden, mag de leverancier een opzegvergoeding rekenen.

Ook met een hogere opzegvergoeding, kan overstappen nog steeds voordelig zijn. Maar bereken vooraf of u echt bespaart. En stap alleen over als u de vergoeding in 1 keer kunt betalen.

Nieuwe regels voor tussentijds opzeggen

Tot 1 juni 2023 was de opzegvergoeding van vaste energiecontracten een vrij laag, vast bedrag. Als u een jaar eerder wegging, betaalde u 100 euro. Dit vaste bedrag was niet gekoppeld aan het verlies dat de leverancier maakte door de opzegging. Door die onzekerheid boden energieleveranciers een tijd lang geen vaste contracten meer aan. Want als u een vast contract neemt, koopt de leverancier energie in voor uw hele contract. Als u eerder opzegt, moet de leverancier die energie weer proberen te verkopen. Zeker als de prijzen op de energiemarkt flink stijgen en dalen, zoals afgelopen jaar, kunnen energieleveranciers dus veel verlies maken bij een opzegging.

Veel mensen willen juist wel een vast contract, zodat ze weten welke prijs ze de komende periode gaan betalen. De opzegvergoeding gaat daarom vanaf 1 juni veranderen zodat energieleveranciers weer langere, vaste contracten gaan aanbieden. Voor contracten die vanaf die datum worden afgesloten, is de opzegvergoeding geen vast bedrag meer.

Als de prijs op de energiemarkt lager is dan de prijs die u nu betaalt, dan maakt de leverancier verlies als u eerder weggaat dan afgesproken. De leverancier heeft dan al energie voor u ingekocht en moet deze verkopen aan een andere consument tegen een lagere prijs. De leverancier mag dan een opzegvergoeding rekenen. Toch kan overstappen voordelig zijn als u minder gaat betalen bij uw nieuwe leverancier.

Als de prijs op de energiemarkt stijgt of gelijk blijft, dan maakt de leverancier geen verlies als u eerder weggaat. De leverancier kan uw energie weer verkopen aan iemand anders voor een gelijke of zelfs hogere prijs. U hoeft dan ook géén vergoeding te betalen. Maar een nieuw contract is waarschijnlijk even duur of zelfs duurder. Stap dus niet over als dat niet nodig is.

Moet ik een vast energiecontract afsluiten?

Neem alleen een vast contract als u denkt dat u het hele contract klant kunt blijven. Bepaal welk contract het beste bij uw situatie past. Hebt u bijvoorbeeld plannen om te gaan samenwonen of emigreren? Of gaat uw verbruik veranderen, bijvoorbeeld doordat u bezig bent om uw huis te verduurzamen? Sluit dan een kort contract af of kies voor een contract met variabele of dynamische tarieven.

Hoe berekent de leverancier de opzegvergoeding?

De berekening van de opzegvergoeding gebeurt op het moment dat u het contract opzegt. De leverancier heeft een profiel van uw verbruik. Daarop baseert de leverancier hoeveel energie u nog zou verbruiken tijdens de rest van uw contract. Daarnaast kijkt de leverancier of hij verlies maakt als u nu opzegt. Dat is alleen zo als de energieprijs voor nieuwe contracten bij uw huidige leverancier nu lager is dan de afgesproken prijs in uw contract.

Let op! Na 1 juni niet meer zomaar overstappen

Sluit u na 1 juni 2023 een vast energiecontract af? Dan hebt u te maken met de nieuwe opzegvergoeding als u eerder overstapt. Als u nog een vast contract hebt, zeg dan nooit zomaar ‘ja’ als een andere leverancier u belt voor een nieuw contract. Dit aanbod kan aantrekkelijk klinken, maar u moet nu mogelijk in 1 keer een hoge opzegvergoeding betalen. Vraag uw huidige leverancier daarom altijd eerst om een schatting van de opzegvergoeding. Bepaal daarna of u met overstappen geld kunt besparen. U kunt deze schatting op ieder moment tijdens het contract aan uw leverancier vragen of zelf in uw account opzoeken. Zij zijn verplicht u deze schatting en de berekening daarvan te geven.

Zie ook