Ik ben afgesloten van energie. Wat moet ik doen?

Is het u niet gelukt om uw energierekening op tijd te betalen? En bent u afgesloten? Er zijn een aantal stappen die u kunt ondernemen om er voor te zorgen dat u weer wordt aangesloten.

Stappenplan

Tref een betalingsregeling met het energiebedrijf of netbeheerder

Met de meeste energiebedrijven kunt u een betalingsregeling afspreken. U kunt met uw energiebedrijf afspreken dat u de schuld in delen terugbetaalt. Uw energiebedrijf is niet verplicht om een betalingsregeling te treffen. Om een betalingsregeling te treffen moet u contact opnemen met uw energiebedrijf door te bellen, te mailen of een brief te sturen. Gebruik voor uw brief of e-mail onze voorbeeldbrief.

Kunt u een betalingsregeling treffen met het energiebedrijf? Dan wordt u weer aangesloten. Lukt het niet om een betalingsregeling te treffen met het energiebedrijf? Ga dan naar stap 2.

U moet een bewijs overleggen aan het energiebedrijf dat de schuld is opgenomen bij een schuldsaneringsregeling.

U kunt weer worden aangesloten van energie wanneer uw openstaande energierekeningen door de schuldhulpverleningsinstantie in een schuldsaneringsregeling worden opgenomen. U moet hiervan wel een bewijs sturen naar het energiebedrijf of netbeheerder. Uw openstaande rekeningen worden dan in een schuldsaneringsregeling betrokken.

Hiervoor moet u zich aanmelden bij een schuldhulpverleningsinstantie. Kijk voor meer informatie over hoe u zich kunt aanmelden voor schuldhulpverlening op de website van Bureau Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen.

Of vraag aan de NVVK (Vereniging voor schuldhulpverlening en sociaal bankieren) welke organisatie in uw gemeente u verder kan helpen.

Vereniging voor schuldhulpverlening en sociaal bankieren

(T) 085 - 489 57 40
(E) info@nvvk.eu

De schuldhulpverleningsinstantie is niet verplicht om u aan te nemen. Wordt u niet aangenomen? Dan kunt u de rechtbank verzoeken om in aanmerking te komen voor de schuldsaneringsregeling natuurlijke personen. De rechtbank beslist dan of uw verzoek wordt toegewezen. Meer informatie hierover vindt u in de folder 'Schulden oplossen met de Wnsp'. Ook kunt u voor hulp voor deze procedure terecht bij de schuldhulpverleningsinstantie of de gemeente.

Wordt uw schuld opgenomen in één van deze schuldsaneringsregelingen? Dan wordt u weer aangesloten.

Komt u niet in aanmerking voor één van deze schuldsaneringsregelingen? Of wilt u geen gebruik maken van deze regelingen? Ga dan naar stap 3.

Betaal de kosten voor heraansluiting en zoek een nieuw energiebedrijf

  • Betaal eerst de kosten voor heraansluiting bij uw netbeheerder. Uw netbeheerder kan u vertellen hoe hoog deze kosten zijn.
  • U moet een nieuw energiecontract afsluiten met een energiebedrijf. Omdat u bent afgesloten, heeft uw oude energiebedrijf uw contract namelijk opgezegd.

Let op waarborgsom

Om een nieuw contract af te sluiten, kan een energiebedrijf u vragen een aantal maanden energie vooruit te betalen. We noemen dit een waarborgsom. Het energiebedrijf vraagt dat van u om er zeker van te zijn dat hij in elk geval geld krijgt voor de energie. Niet alle energiebedrijven vragen een waarborgsom. Als u een nieuw energiebedrijf belt, kunt u vragen naar deze waarborgsom. Dan weet u waar u aan toe bent.

Let op leverdatum

Vraag aan het energiebedrijf op welke datum zij u energie gaan leveren. Het energiebedrijf moet uw contract administratief verwerken. Maar ook moet het energiebedrijf aan de netbeheerder doorgeven dat zij u energie gaan leveren. Dit kost tijd. Het kan heel snel gaan, soms start de levering al na 8 dagen. Maar sommige energiebedrijven gaan pas na 6 tot 8 weken leveren. Duurt het te lang voordat een energiebedrijf gaat leveren? Ga dan op zoek naar een energiebedrijf die u wel snel energie kan leveren.

Let op

U moet wel gewoon uw schuld aan uw oude energiebedrijf aflossen!

Forward

ConsuWijzer-karakter met rekening