Wat moet ik weten over het boeken van een vliegticket?

U kunt op verschillende manieren een vliegticket boeken, bijvoorbeeld via een reisbureau of via internet. Soms boekt u alleen een vliegticket, en soms een pakketreis. Een pakketreis is bijvoorbeeld een vliegreis met hotel of appartement.

Boekt u alleen een vliegticket? Dan gelden de regels van de Algemene Voorwaarden van de luchtvaartmaatschappij. Daarin staat bijvoorbeeld of u uw vertrekdatum nog kunt veranderen. Bij goedkopere tickets kan dit vaak niet.

Boekt u een pakketreis? Dan gelden de regels uit de wet. Bij het boeken van een pakketreis hebt u dus meer bescherming. En vaak is er meer mogelijk dan als u alleen een vliegticket boekt.

Heb ik een visum nodig?

U moet zelf uitzoeken of u een visum nodig hebt voor een bepaald land. Hebt u geen visum en mag u het land niet in, dan is dat uw eigen risico. De luchtvaartmaatschappij is daar niet verantwoordelijk voor.

Wat is een e-ticket?

U krijgt meestal geen papieren ticket meer, maar een e-ticket. Dat is een ticket dat via internet is geboekt. Bij een e-ticket heeft de luchtvaartmaatschappij al uw gegevens in de computer staan. Als u gaat inchecken, hoeft u alleen nog maar uw paspoort of identiteitskaart te laten zien.

Hoeveel bagage mag ik meenemen?

Dat is afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij waarmee u vliegt. Vraag dit daarom na bij uw luchtvaartmaatschappij.

U moet altijd meewerken aan controles van uw bagage.

Prijzen

Als u een vliegticket boekt, geldt de Reclamecode Reisaanbiedingen. Hierin staat dat het voor u duidelijk moet zijn wat de extra kosten en toeslagen zijn voor een vliegticket. De regels uit deze reclamecode gelden voor aanbieders in Nederland van vakanties, vliegreizen, bustrips, treinkaartjes van NS HI Speed, maar ook een vakantie met een pleziervaartuig.

Ook gelden er speciale Europese regels voor aanbieders van losse vliegtickets. Deze regels zijn vastgelegd in een Europese Verordening.

Forward

ConsuWijzer-karakter op vakantie met koffer en camera