Winkelen op het web

banner online shopscan - is de webshop ok?

Steeds meer consumenten kopen allerlei producten en diensten via internet. Bijvoorbeeld elektronica, boeken, kleding en reizen. Maar waar moet u op letten als u iets koopt of bestelt via internet? Hieronder vindt u een overzicht. Let hier vooral goed op als u vooraf betaalt, want dan moet u maar afwachten of de webwinkel uw aankoop ook stuurt.

Hoe weet ik of een webshop betrouwbaar is? Doe de Online ShopScan!

Op internet kunt u eenvoudig prijzen vergelijken en zo een voordelige koop sluiten. Maar weet u ook van wie u het product koopt en hoe betrouwbaar de winkel is? De ConsuWijzer Online ShopScan helpt u om verder te kijken dan alleen de prijs van het product. Eigenlijk net zoals u dat in een echte winkel doet. Aan de hand van een aantal vragen kunt u een goed oordeel vormen over het bedrijf achter de webshop.

Let op! De ShopScan is alleen bedoeld voor producten die u koopt. Voor het boeken van reizen of bij het afsluiten van een dienst is hij minder geschikt. Er gelden dan vaak aanvullende regels.

Hoe moet de website eruit zien?

Op de website moet duidelijk zijn op welk moment u iets koopt. Tot wanneer kunt u doorklikken zonder verplichtingen? De verkoper moet dit duidelijk maken met een stappenplan. Hebt u per ongeluk iets gekocht doordat de website geen duidelijk stappenplan had? Dan kunt u de koopovereenkomst ongedaan maken. Meld dit meteen aan de verkoper, bijvoorbeeld met onze voorbeeldbrief.

Welke informatie moet er op de website staan?

De verkoper moet u duidelijke en begrijpelijke informatie geven. Dit staat in de wet Overeenkomsten op Afstand (Koop op Afstand). De verkoper moet u op twee momenten informatie geven: voordat u de koop sluit en nadat u de koop hebt gesloten.

Nadat u de overeenkomst hebt gesloten, moet de verkoper u een bevestiging sturen. Zo weet u dat de bestelling is aangekomen. U krijgt deze bevestiging meestal per e-mail.

Ontbreekt deze informatie?

Krijgt u tijdens het bestellen geen overzicht van de prijs en hoe u het product krijgt? Of krijgt u geen bevestiging van uw bestelling? Dan mag u de koopovereenkomst ontbinden. Dat betekent dat u de verkoper laat weten dat u het product toch niet koopt. Vertel er ook bij waarom u de overeenkomst ontbindt. Deze regel geldt alleen als u iets koopt in een webwinkel.

Hoe veilig is betalen via internet?

Welke regels zijn er over de levering?

Krijgt u bedenktijd?

Als u iets koopt via internet, hebt u recht op zeven werkdagen bedenktijd nadat u het product ontvangen hebt. Dit staat in de wet Koop op afstand. Koopt u een dienst? Dan beginnen de zeven werkdagen bedenktijd op de dag dat u de dienst hebt afgesloten.

Let op

U krijgt geen bedenktijd als u een van de volgende producten koopt via internet:

  • reizen die u op internet boekt;
  • tijdsgebonden producten, zoals al geleverde tijdschriften of kranten;
  • producten die u speciaal laat maken, bijvoorbeeld een maatpak, drukwerk, een fotoalbum of sieraden naar eigen ontwerp;
  • producten die snel kunnen bederven, zoals eten of bloemen;
  • diensten die u direct in laat gaan. En waarbij u nadrukkelijk afstand doet van de bedenktijd bijvoorbeeld mobiele abonnementen of een abonnement bij een relatiebemiddelingsbureau.

Wilt u gebruik maken van de bedenktijd? Stuur het product dan terug naar de verkoper.

Om de verkoper te laten weten dat u gebruik maakt van uw bedenktijd kunt u onze voorbeeldbrief gebruiken.

Als u het product terugstuurt moet de verkoper alle kosten, behalve de kosten voor het terugsturen van het product naar de verkoper, binnen 30 dagen aan u terugbetalen.

Moet u lang wachten op uw geld? Gebruik dan onze voorbeeldbrief.

Wat moet u doen als het geleverde product niet in orde is?

U hebt recht op een goed product. Dat betekent dat het gekochte product moet voldoen aan wat u ervan mocht verwachten. Is dit niet zo? Dan kunt u de verkoper hier over aanspreken.

Hebt u een klacht?

Hebt u een klacht over een bedrijf? En is het bedrijf aangesloten bij de Stichting Webshop Keurmerk? Of de Nederlandse Thuiswinkel Organisatie (Thuiswinkel.org)? Of bij De Geschillencommissie geregistreerd? Dan kunt u naar de Geschillencommissie. De Geschillencommissie bereikt u via de website van De Geschillencommissie, of via telefoonnummer 070 - 3105310. U kunt alleen naar De Geschillencommissie gaan als u eerst aan de verkoper een brief hebt geschreven met uw klacht.

Wilt u iets kopen in een buitenlandse webwinkel?

Binnen de EU

Koopt u bij een webwinkel uit een ander land van de Europese Unie? Dan gelden ongeveer dezelfde regels als in Nederland. Hebt u een klacht over een webwinkel uit de Europese Unie? Dan kunt u bellen met het ECC (Europees Consumenten Centrum), telefoonnummer 030-2326440.

Buiten de EU

Bij de webwinkels buiten de EU gelden geen algemene regels. Iedere webwinkel mag zelf beslissen aan welke regels zij zich houdt. Daardoor weet u soms niet goed wat uw rechten zijn als u problemen krijgt met zo'n webwinkel. Wees u bewust van dit risico als u iets wilt kopen bij een webwinkel buiten de EU.

Contact opnemen met ConsuWijzer

Komt u websites tegen die zich niet houden aan de regels? Bijvoorbeeld doordat ze niet genoeg informatie geven, of doordat u er gemakkelijk per ongeluk iets koopt? Neem dan contact op met ConsuWijzer.

Forward

ConsuWijzer-karakter online aan het winkelen