Cookies toestemming

ACM ConsuWijzer gebruikt cookies alleen om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. We slaan geen persoonsgegevens op en delen geen data met derden.

Tips bij het kiezen van een energieleverancier

Overstappen van energieleverancier kan voordelig zijn. Let niet alleen op de prijs maar ook op het soort energiecontract of de contractduur. Gebruik onze tips om het energiecontract te vinden dat goed bij u past.


Snel naar:


Vóór de overstap

  • Jaarafrekening. Ga voor de beste vergelijking eerst na hoeveel energie u per jaar verbruikt. En wat u nu per jaar betaalt. Bekijk hiervoor uw laatste jaarafrekening.
  • Opzegvergoeding. Zit u nog vast aan uw contract? Houd er dan rekening mee dat u misschien een opzegvergoeding moet betalen. En als u een welkomstpremie of welkomstcadeau hebt gekregen, moet u misschien ook dat bedrag terugbetalen. Ga voor meer informatie naar Energiecontract opzeggen: alles over opzegvergoeding en opzegtermijn

Energievergelijkers

Op een vergelijkingssite ziet u snel de verwachte jaarkosten bij verschillende leveranciers. U vult uw postcode en uw energieverbruik in, en of u zonnepanelen hebt. U kunt ook uw voorkeuren aangeven, bijvoorbeeld een vast contract of groene energie. Zo krijgt u het aanbod dat het best bij u past.

Bekijk meer dan 1 energievergelijker voor de beste aanbieding. De aanbiedingen kunnen per prijsvergelijker verschillen. Ziet u niet meteen een goede aanbieding? Probeer het op een later moment nog eens. Aanbiedingen verschillen meestal van dag tot dag.

We kunnen niet zeggen welke leverancier de beste voor u is. Alle leveranciers hebben een vergunning van de ACM gekregen. Om deze vergunning te krijgen moeten ze aan bepaalde voorwaarden voldoen. Meer weten over ons toezicht? Ga naar Hoe houdt de ACM toezicht op de energiemarkt? | ACM ConsuWijzer .

Prijszekerheid

Wilt u zekerheid? Denk dan na over een contract met een vast tarief. Zo staat uw prijs voor een bepaalde tijd vast, bijvoorbeeld 1 jaar. Tijdens deze periode mag uw leverancier de prijs niet wijzigen.

Een vast contract betekent ook echt vast. Zegt u het contract op vóór de afgesproken datum? Dan moet u waarschijnlijk een opzegvergoeding betalen. De opzegvergoeding kan soms hoog zijn. Bedenk daarom vooraf goed hoe lang u een contract wilt. Bent u bijvoorbeeld van plan om binnenkort te emigreren? Of om samen te wonen? Of gaat u binnenkort van het gas af? Dan kunt u beter geen vast contract afsluiten voor een lange tijd.

Contracten voor onbepaalde tijd

Bij een contract voor onbepaalde tijd spreekt u niet van tevoren af hoe lang u bij uw energieleverancier blijft. U bent altijd vrij om over te stappen of op te zeggen. De leverancier mag wel de prijzen wijzigen. U hebt daarom minder prijszekerheid. Er zijn 3 soorten contracten voor onbepaalde tijd:

  1. Contract met variabele tarieven. Bij een contract met variabele tarieven mag de energieleverancier de tarieven wijzigen. Veel leveranciers wijzigen rond 1 juli en 1 januari hun tarieven, maar het mag vaker. Let daarom goed op! Ziet u een aanbieding met een lage prijs? Kijk dan hoe lang die prijs nog geldt.
  2. Modelcontract. Bij een modelcontract mag de leverancier de tarieven maximaal 2 keer per jaar wijzigen. Energieleveranciers zijn verplicht een modelcontract aan te bieden. De tarieven en voorwaarden van het modelcontract vindt u op de website van de leverancier.
  3. Dynamisch contract. Bij een contract met een dynamisch leveringstarief verandert het elektriciteitstarief ieder uur of iedere dag. En het gastarief verandert per dag. Dat komt omdat de prijzen gekoppeld zijn aan de actuele prijzen van de groothandelsmarkt. Als de prijzen stijgen of dalen merkt u het meteen. Dat kan voordelig zijn wanneer de prijzen laag zijn, maar u kunt ook meer gaan betalen. Vraag om een aanbod op maat en onderzoek de risico's. Vergelijk ook goed de vaste kosten.

Vaste kosten en verbruikskosten

U betaalt kosten aan uw leverancier voor de energie die u verbruikt. En ook vaste kosten die niet van uw verbruik afhangen, bijvoorbeeld administratiekosten.

Sommige energieleveranciers rekenen een hoog vast bedrag per maand, maar lage prijzen voor het verbruik. Dit is voordelig als u veel energie verbruikt. Maar het is nadelig als u weinig energie verbruikt. Kijk daarom niet alleen naar de kosten per kWh of m3, maar ook naar de vaste kosten.

Hebt u zonnepanelen? Vergelijk goed de terugleververgoeding van de verschillende energieleveranciers.

Groene energie

U kiest of de energie goed voor het milieu is of niet. De energieleverancier moet aangeven uit welke bron de energie is opgewekt. Dat noemen we een stroometiket.

Elektriciteit en gas samen of apart

Gas en elektriciteit hoeft u niet van dezelfde leverancier te kopen. Er zijn leveranciers die alleen elektriciteit of gas aanbieden.

Hebt u zonnepanelen, en levert u elektriciteit terug? Het kan gunstig zijn om aparte leveranciers te kiezen voor levering en teruglevering.

Energie van een veiling of collectieve inkoop

U kunt zich inschrijven bij een energieveiling of een collectieve inkoop van energie. Bijvoorbeeld bij de Consumentenbond, Vereniging Eigen Huis en de Vastelastenbond. Het product en de voorwaarden moeten voor u duidelijk zijn.

Tijdens een veiling bieden energieleveranciers tegen elkaar op. De energieleverancier met de beste aanbieding wint de veiling en doet u een aanbod. U mag dit aanbod weigeren.

Let op! De beste aanbieding van de veiling hoeft niet altijd de goedkoopste aanbieding in de markt te zijn. Vergelijk uw aanbod altijd met andere aanbiedingen voordat u akkoord gaat.

De overstap

Hebt u een keuze gemaakt? U hoeft zich alleen nog aan te melden bij uw nieuwe energieleverancier. Deze regelt uw overstap en de opzegging bij uw oude leverancier. Dit kan vaak ook via een energievergelijker.

Hebt u toch spijt? Of moet u bijvoorbeeld een hoge opzegvergoeding betalen? Kom dan in actie! Annuleer uw nieuwe contract binnen de bedenktijd van 14 dagen.

Binnen 6 weken na de overstap ontvangt u de eindafrekening van uw oude leverancier.

Zie ook