Colportage - Uw rechten bij verkoop aan de deur en tijdens verkoopdemonstraties

Wat is colportage?

U kent het waarschijnlijk wel. Verkopers die bij u aan de deur komen. Bijvoorbeeld voor het verkopen van abonnementen of producten. Of een verkoopdemonstratie bij een kennis thuis of ergens in een zaaltje. Deze manier van verkopen heet colportage. De verkoper noemen we een colporteur.

Waarom is het belangrijk om te weten wat colportage is en wat niet?

Bij colportage hebt u als koper meer rechten dan wanneer u in de winkel iets koopt. Dat is in de wet geregeld. Want bij colportage is de kans groter dat u iets koopt zonder dat u daar van tevoren goed over hebt nagedacht.

Welke rechten hebt u bij colportage?

Hebt u iets gekocht dat meer dan 34 euro kostte? Dan hebt u recht op een bedenktermijn van acht dagen. Ook moet het contract voldoen aan een aantal regels.

Bedenktijd

U hebt een bedenktijd van 8 kalenderdagen. Dat betekent dat u binnen acht dagen de verkoper een brief kunt sturen waarin u schrijft dat u het product of de dienst niet wilt. Hiervoor kunt u onze voorbeeldbrief gebruiken. De bedenktermijn gaat in op de dag nadat u het contract ontvangt. U hoeft er geen reden bij te schrijven. U hebt dan recht op uw geld terug. Als u producten gekocht hebt, stuurt u de producten terug.

Tip

Stuur uw brief aangetekend.

Regels voor het contract

Bij colportage gelden de volgende regels:

  1. U moet het contract meteen op papier krijgen.
  2. Het contract moet door u en door de colporteur zijn ondertekend.
  3. Het contract moet in tweevoud zijn. Eén exemplaar van het contract is voor de colporteur en het andere exemplaar krijgt u na ondertekening. Allebei de overeenkomsten moeten hetzelfde zijn.
  4. De bedenktijd van acht dagen moet op het contract staan.
  5. De naam en het adres van de colporteur of het bedrijf waarvoor hij werkt moet op het contract staan.
  6. Op of bij het contract moet een voorbeeldtekst te vinden zijn. De voorbeeldtekst kunt u gebruiken om binnen de bedenktijd van het contract af te komen.

Voldoet het contract niet aan deze regels? Dan is het contract nietig. Dit betekent dat er geen geldig contract is gesloten. Hebt u al betaald? Dan hebt u meestal recht op uw geld terug. Gebruik hiervoor onze voorbeeldbrief over nietigheid.

Mijn contract voldoet aan de eisen. Zijn er nog meer regels bij colportage?

Ja, er zijn nog meer regels. Wilt u daar meer over weten? Neemt u dan contact op met ConsuWijzer.

Voorbeelden van colportage

Voorbeeld 1

Aan de deur:

  • Een verkoper vraagt of u sneller internet wilt. Het gaat om een glasvezelabonnement. U tekent een overeenkomst.
  • Een verkoper vraagt of u een goedkopere energieleverancier wilt. Hij heeft een mooi aanbod voor u. U tekent voor een nieuw energiecontract.
  • Een verkoper vraagt of u schone containers wil. Dit bedrijf reinigt uw containers elke maand. U tekent hiervoor.

Voorbeeld 2

U vult een enquête in op internet. U krijgt de vraag of u geïnteresseerd bent in nieuwe kozijnen. U vult ja in en u kruist ook aan dat u graag vrijblijvende informatie ontvangt. Een paar dagen later wordt u gebeld door een bedrijf voor kozijnen. Iemand van het bedrijf vraagt of hij bij u langs mag komen. U stemt hiermee in. De verkoper komt langs en u sluit een overeenkomst.

Voorbeeld 3

U krijgt een e-mail van een bedrijf. Als u uw gegevens invult maakt u kans op een mooie prijs. U vult uw gegevens in. Het bedrijf gebruikt uw gegevens om u thuis te benaderen. U stemt hier mee in. Een verkoper komt langs en geeft een verkoopdemonstratie. De verkoper zet u onder druk om meteen te beslissen. Uiteindelijk sluit u een overeenkomst met de verkoper.

Voorbeeld 4

U vult in een krant een coupon in voor gratis product. Een bedrijf gebruikt uw gegevens om u te benaderen. U wordt gebeld met de vraag of u een afspraak wilt maken. U stemt hiermee in. Een verkoper van het bedrijf komt langs. Het gesprek verloopt goed, maar u moet vandaag nog beslissen. De korting geldt alleen vandaag. U vindt de korting aantrekkelijk en daarom sluit u een overeenkomst.

Voorbeeld 5

U bent op een busreisje. U krijgt een lunch in een zaaltje waarna u een verkoopdemonstratie krijgt. U koopt een matras.

Consuwijzer helpt u met de DeurWijzer

Krijgt u veel verkopers aan de deur en wilt u weten wat uw rechten zijn? Of wilt u voorkomen dat u iets koopt wat u eigenlijk toch niet wilt? Dan kunt u de DeurWijzer gebruiken. De DeurWijzer is een handig hulpmiddel om thuis aan de deur te hangen. U ziet dan meteen wat uw rechten zijn en waar u op moet letten.

Wat is geen colportage?

Hieronder geven we u een paar voorbeelden van situaties waarin verkoop geen colportage is.

Als u zelf het initiatief neemt. Bijvoorbeeld wanneer u een verkoper in het telefoonboek opzoekt en u een verkoper uitnodigt bij u thuis. - Als u eten, drinken en bloemen aan huis koopt. Bijvoorbeeld van de melkboer, kruidenier of groenteman. - Als u op straat iets koopt. Bijvoorbeeld een krantenabonnement.

Telefonische verkoop

Ook telefonische verkoop is geen colportage. Maar net als bij colportage hebt u bedenktijd. U leest er meer over op ConsuWijzer bij koop op afstand.

Meer informatie op ConsuWijzer

Forward

ConsuWijzer-karakter met contract