Cookies toestemming

ACM ConsuWijzer gebruikt cookies alleen om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. We slaan geen persoonsgegevens op en delen geen data met derden.

Hoe voorkom ik spam?

Ontvangt u ongevraagde reclame via e-mail, sms of apps? Of ontvangt u andere berichten die u niet wilt hebben? Of die u niet vertrouwt? Dan is er sprake van spam. Spam is in Nederland verboden. Maar niet elk ongevraagd bericht is spam.

Wanneer is een bericht spam?

Een bericht is spam als het aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • Het is een elektronisch bericht, zoals een e-mail, sms of appje. Of u wordt gebeld door een spraakcomputer.
  • Het bericht maakt reclame, bijvoorbeeld voor een product, dienst of goed doel.
  • Het bericht is direct aan u verzonden.
  • U hebt vooraf geen toestemming aan de afzender gegeven om het bericht te versturen. En u bent of was geen klant van het bedrijf.

Hoe voorkom ik spam?

Spam is moeilijk te voorkomen. Maar u kunt wel een aantal dingen doen om overlast van deze berichten te beperken:

Zet nooit uw e-mailadres of telefoonnummer op sociale media, internetfora, nieuwsgroepen of andere websites. Spammers hebben robots die automatisch op internet naar e-mailadressen en telefoonnummers zoeken. Zorg dus dat deze niet op internet te vinden zijn.

Tip

Wilt u vaak berichten op internet zetten? En kan dat niet zonder uw e-mailadres? Gebruik dan een tijdelijk mailadres. Of maak een nieuw adres aan. Zo komen alle ongevraagde berichten daarop binnen. En niet op het e-mailadres dat u bijvoorbeeld gebruikt voor vrienden en familie.

Wilt u meedoen aan een prijsvraag? Of wilt u een gratis product ontvangen? Dan moet u vaak uw persoonlijke gegevens invullen. Bedenk goed of u dat wilt. Als een bedrijf uw gegevens heeft, kan het u later ongevraagde berichten gaan sturen. Ook kan het bedrijf uw gegevens verkopen aan andere bedrijven.

Koopt u iets online, dan laat u vaak persoonlijke gegevens achter. De webwinkel kan die gegevens gebruiken om u berichten of nieuwsbrieven te sturen. Wilt u dat niet? Dan moet u dat vooraf kunnen aangeven. Meestal door ergens een vinkje te zetten.

Hebt u als klant uw contactgegevens gegeven aan een bedrijf? Dan mag het bedrijf u nieuwsbrieven en andere berichten sturen. Maar het bedrijf moet dat wel eerst aan u vragen. En zegt u ja, dan mag het bedrijf u alleen berichten sturen die te maken hebben met het bedrijf. Een autoverhuurbedrijf mag u bijvoorbeeld alleen berichten sturen over huurauto's.

Ontvangt u nieuwsbrieven van een bedrijf en wilt u dat niet meer? Meld u dan hiervoor af. Dit moet u in iedere nieuwsbrief eenvoudig kunnen doen. Vaak staat onderaan een afmeldknop. Hebt u zich afgemeld? Dan mag de afzender u geen ongevraagde berichten meer sturen.

Stuurt u een e-mail naar veel mensen tegelijk? Verberg dan elk e-mailadres voor de anderen. U doet dat door alle e-mailadressen in te vullen bij het BCC-vak. Zo kan iemand die uw e-mail krijgt, niet zien aan wie u het bericht nog meer hebt gestuurd. Ook kan hij het e-mailadres niet gebruiken om spam te versturen.

BCC is een afkorting van 'Blind Carbon Copy'. Dit betekent dat u een kopie van uw bericht stuurt aan veel mensen, die niet van elkaar kunnen zien dat de ander het bericht ook krijgt.

Soms krijgt u een e-mail die u een prijs belooft als u het bericht doorstuurt naar vrienden of familie. Dit zijn vaak berichten van een spammer. Stuur dit bericht niet door. Want als u dat doet en uw familie en vrienden reageren erop, dan krijgt de spammer ook hun e-mailadressen.

Koop nooit een product van een spammer. Hoe aantrekkelijk het soms ook lijkt. Want met uw aankoop moedigt u de spammer aan om met zijn werkwijze door te gaan.

Spamfilters zijn kleine programma's voor uw computer die u tegen spam beschermen. De filters zorgen ervoor dat er geen spam in uw mailbox komt. Of ze zetten de spam apart in een speciaal postvakje. Zo hebt u minder last van spam.

Hebt u een e-mailprogramma via uw internetaanbieder? Dan heeft uw aanbieder vaak standaard een spamfilter ingebouwd. Vraag dit na bij uw internetaanbieder.

Markeer het spambericht als spam in uw e-mailprogramma en blokkeer de afzender als dat kan. Dan krijgt u geen berichten meer van deze afzender. Voor ieder e-mailprogramma werkt dit anders. Komt u er zelf niet uit? Vraag dan uw aanbieder om hulp of zoek uitleg op internet.

Lukt het u niet om met bovenstaande tips van de spam af te komen? En blijft u zich eraan storen? Overweeg dan om een ander e-mailadres te nemen. En kies voor een aanbieder met een goede spamfilter. Vraag dit bijvoorbeeld na in uw omgeving.

Spam doorgeven aan de ACM

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) houdt toezicht op het spamverbod. De ACM kan niet op elke melding reageren. Maar als er veel of ernstige klachten zijn, kunnen zij onderzoek doen. 

Zie ook