Mag een verkoper weigeren om kleding te ruilen?

Ja, dat mag. Ruilen is geen recht. Het is een gunst van de verkoper. Dat betekent dat een verkoper niet verplicht is om een kledingstuk terug te nemen als u het toch niet wilt hebben.

Wanneer mag u kleding ruilen?

Bij veel winkels kunt u binnen een bepaalde tijd kleding ruilen. Maar dit mag alleen als u de kleding niet hebt gedragen. En als deze niet beschadigd is. Kunt u geen ander kledingstuk vinden dat u wilt hebben? Dan krijgt u soms een tegoedbon. Bij sommige winkels krijgt u zelfs uw geld terug.

Bij sommige winkels kunt u niet ruilen. Denk aan kleine winkels die bijzondere kleding verkopen, zoals carnavalskleding. Maar ook een winkel waar u een trouwjurk koopt, zal de jurk vaak niet willen ruilen.

Tip

Twijfelt u of een kledingstuk wel helemaal is wat u zoekt? Vraag dan van tevoren aan de verkoper of u uw geld terugkrijgt als u het terug brengt.

Gaat uw kledingstuk eerder kapot dan u had verwacht?

Wilt u kleding ruilen omdat deze te snel kapot is gegaan? En weet u zeker dat u het niet zelf kapot heeft gemaakt? Volgens de wet is een kledingstuk dan ondeugdelijk. Als dat zo is, hebt u recht op een nieuw kledingstuk of een reparatie. Wil de verkoper u een tegoedbon geven? Dan hoeft u die niet aan te nemen. Deze regels gelden ook voor kleding die u in de uitverkoop koopt.

Forward

ConsuWijzer-karakter in strandstoel met tablet