Mag een verkoper weigeren om kleding te ruilen?

Ja, dat mag. Ruilen is geen recht als u iets in de winkel koopt.. Het is een gunst van de verkoper. Dat betekent dat een verkoper niet verplicht is om een kledingstuk terug te nemen als u het toch niet wilt hebben.

Wanneer mag u kleding ruilen?

Bij veel winkels kunt u binnen een bepaalde tijd kleding ruilen. Maar dit mag alleen als u de kleding niet hebt gedragen. En als deze niet beschadigd is. Kunt u geen ander kledingstuk vinden dat u wilt hebben? Dan krijgt u soms een tegoedbon. Bij sommige winkels krijgt u zelfs uw geld terug.

Bij sommige winkels kunt u niet ruilen. Denk aan kleine winkels die bijzondere kleding verkopen, zoals carnavalskleding. Maar ook een winkel waar u een trouwjurk koopt, zal de jurk vaak niet willen ruilen.

Tip

Twijfelt u of een kledingstuk wel helemaal is wat u zoekt? Vraag dan van tevoren aan de verkoper of u uw geld terugkrijgt als u het terug brengt.

Koop op afstand

Hebt u de kleding op afstand gekocht? Bijvoorbeeld bij een webwinkel? Of via een postorderbedrijf? Dan hebt u recht op bedenktijd.

Hebt u de kleding op of na 13 juni 2014 gekocht? Dan hebt u een bedenktijd van veertien dagen. Hebt u de kleding voor 13 juni 2014 gekocht? Dan hebt u een bedenktijd van zeven werkdagen. Binnen de bedenktijd kunt u de koop ongedaan maken. U moet de kleding dan terugsturen. En dan krijgt u uw geld terug.

Gaat uw kledingstuk eerder kapot dan u had verwacht?

Wilt u kleding ruilen omdat deze te snel kapot is gegaan? En weet u zeker dat u het niet zelf kapot heeft gemaakt? Volgens de wet is een kledingstuk dan ondeugdelijk. Als dat zo is, hebt u recht op een nieuw kledingstuk of een reparatie. Wil de verkoper u een tegoedbon geven? Dan hoeft u die niet aan te nemen. Deze regels gelden ook voor kleding die u in de uitverkoop koopt.

Forward

ConsuWijzer-karakter met televisie