Hoelang mag een reparatie duren als mijn product kapot is?
Aankopen die niet goed zijn, moet de verkoper binnen een redelijke tijd repareren. Er staat niet in de wet hoelang een reparatie precies mag duren. Wat een redelijke tijd is, verschilt per product. Als u onredelijk lang moet wachten op een oplossing kunt verschillende dingen doen.
Op deze pagina:
Redelijke tijd
Er staat niet in de wet hoelang een reparatie precies mag duren. Dit moet een redelijke tijd zijn. Wat een redelijke tijd is, verschilt per product. Bij ingewikkelde technische producten zal het repareren langer duren dan bij een simpel product. Probeer een datum met de verkoper af te spreken.
De verkoper moet uw overlast beperken. Dat kan hij bijvoorbeeld doen door u tijdens de reparatie een product te lenen. Dat noemen we een leenproduct. Bijvoorbeeld een leenfiets als u uw fiets niet kunt missen. U kunt niet altijd om een leenproduct vragen. Bijvoorbeeld als het een product is dat u niet elke dag gebruikt. Denk aan een magnetron of een staafmixer. Ook kost het soms erg veel tijd om een leenproduct te vervoeren en te installeren. Bijvoorbeeld een wasmachine of een droger. In zo'n geval kan de verkoper ervoor kiezen om u geen leenproduct te geven. In plaats daarvan kan hij wel de kosten van de wasserette betalen.
Voorbeeld
Een jaar geleden kocht u een elektrische fiets. U hebt deze normaal gebruikt, maar nu hapert de accu. De verkoper wil de accu vervangen, maar hij moet die eerst bestellen. Het duurt 1 maand voordat uw fiets gemaakt is. In de tussentijd krijgt u een leenfiets. Dit lijkt redelijk. De verkoper moet het onderdeel eerst bestellen voor hij aan de slag kan. En u krijgt een leenfiets. De verkoper zorgt zo dat u weinig last heeft van de reparatie.
Geef de verkoper een laatste kans
Vindt u dat de reparatie te lang duurt? Maar hebt u met de verkoper geen datum afgesproken waarop het klaar moet zijn? Dan zult u de verkoper nog een kans moeten geven om het product te repareren. Spreekt u hiervoor wel een uiterste datum af. Gebruik onze voorbeeldbrief:
Als u geen goede oplossing krijgt
Biedt het product niet wat u ervan mocht verwachten, dan moet de verkoper het gratis oplossen. Dat is uw wettelijke garantie.
Soms krijgt u toch geen goede oplossing, Bijvoorbeeld als:
- repareren of vervangen niet goed lukt
- u moet betalen voor de reparatie
- het probleem zo erg is dat u niet op een oplossing kunt wachten
- het onredelijk lang duurt
- het weer kapot gaat
- de verkoper u alleen een tegoedbon wil geven
- het duidelijk is dat de verkoper het niet gaat oplossen
Dan kunt u deze dingen doen:
1 Laat het product door een ander repareren
En vraag de verkoper om de kosten hiervoor te betalen. Daarvoor moet u de verkoper wel eerst een brief sturen. Gebruik onze voorbeeldbrief:
2 Vraag om een nieuw product
Als het product niet goed is en het valt niet te repareren, dan hebt u recht op een nieuw product.
3 Vraag uw geld terug
Om uw geld terug te vragen, moet u de koopovereenkomst ‘ontbinden’. U moet het product dan teruggeven aan de verkoper. Gaat het om een klein foutje? Dan kunt u niet ontbinden. Gebruik 1 van onze voorbeeldbrieven om uw geld terug te vragen:
Voorbeeldbrief - Ontbinden koopovereenkomst product
4 Vraag prijsvermindering
In plaats van te ontbinden kunt u ook het product houden en een gedeelte van het aankoopbedrag terug eisen. Dit kan ook als het gebrek klein is.
5 Vraag om schadevergoeding
Duurde de reparatie zo lang dat u er ernstige overlast van had? Of hebt u extra kosten moeten maken omdat u een nieuw product moest kopen tegen een hogere prijs? Dan kunt u de verkoper om een schadevergoeding vragen. Stuur daarvoor een brief of e-mail naar de verkoper. Schrijf daarin waarom u extra kosten moest maken en om welk bedrag het gaat. En geef de verkoper een termijn om de schadevergoeding te betalen.
Er wordt wel eens gezegd dat u pas recht hebt op de bovenstaande mogelijkheden als de verkoper 3 keer heeft geprobeerd om het product te repareren. Maar dat is een misverstand. Volgens de wet kunt u al na de eerste mislukte reparatie gebruikmaken van bovenstaande rechten.