Cookies toestemming

ACM ConsuWijzer gebruikt cookies alleen om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. We slaan geen persoonsgegevens op en delen geen data met derden.

Voorbeeld foute incassobrief

Hier zie je een voorbeeld van veel voorkomende punten waarop incassobureaus en ondernemers zich niet aan de regels houden. En een uitleg. Precies weten of jouw incassobrief klopt? Gebruik de Incassobrief Checker.

Voorbeeld foute incassobrief

Bovenstaande voorbeeldbrief groter weergeven in een nieuw browservenster.

Wat klopt niet in deze incassobrief?

1. Onduidelijk

Het moet duidelijk zijn bij wie je een openstaande rekening hebt, en sinds wanneer. En om welk product of dienst het gaat.

2. Te hoge incassokosten

Incassokosten hebben een wettelijk maximum. Met de Rekenhulp Incassokosten zie je wat je maximaal moet betalen.

3. Teveel rente

De rente mag niet hoger zijn dan de wettelijk vastgestelde rente bij consumentenaankopen. In 2015 was dit 2% per jaar over de hoofdsom. 

4. Onwettige kosten

Er mogen naast incassokosten en rente geen andere kosten in rekening worden gebracht.

5. Onterechte btw

Alleen als de oorspronkelijke schuldeiser niet btw-plichtig is, mag btw worden berekend. Maar alleen over de incassokosten.

6. Verplichte waarschuwing

Je moet altijd een eerste aanmaning ontvangen. Daarin moet staan dat je nog 14 dagen hebt om te betalen zonder bijkomende kosten. En hoeveel de kosten zullen zijn als je later betaalt.

7. Ontoelaatbare druk

Dit mag een incassobureau niet. Een deurwaarder mag dit ook niet zonder je te waarschuwen.

8. Maatregel die niet mag

Alleen een deurwaarder mag dagvaarden. Die moet de dagvaarding persoonlijk aan je afgeven. Dagvaarden via een email of brief mag sowieso niet.

9. Maatregel die niet mag

Dit kan en mag een incassobureau niet. Alleen een deurwaarder kan naar de rechter stappen. Maar hoe een rechter zal oordelen staat niet vast. Het kan zijn dat jij in je gelijk staat.

10. Te agressief

Pas na een veroordeling door de rechter kan een deurwaarder eventueel beslag leggen.

11. Te agressief

Pas na uitspraak van een rechter kan een deurwaarder iets verhalen. Maar laat je daardoor niet bang maken om een vordering te betalen die niet klopt of onterecht is.

Laat je niet onnodig bang maken Een incassobureau is geen deurwaarder en mag geen beslag leggen op je eigendommen of je voor de rechter brengen. Incassobureaus en ondernemers mogen je ook niet agressief benaderen. Wel mogen ze enige druk uitoefenen om te zorgen dat je snel betaalt. Een korte betalingstermijn mag. Maar laat je niet bang maken door wetsartikelen of gerechtelijke taal.

Heb je iets ontdekt dat niet klopt? Neem dan contact op met het incassobureau of de ondernemer. Gebruik onze tips en voorbeeldbrieven.