Cookies toestemming

ACM ConsuWijzer gebruikt cookies alleen om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. We slaan geen persoonsgegevens op en delen geen data met derden.

Wat is het verschil tussen de basisverzekering en een aanvullende zorgverzekering?

U bent verplicht een basisverzekering af te sluiten. Een aanvullende verzekering is niet verplicht. Zorgverzekeraars bieden een basisverzekering aan, en vaak 1 of meer aanvullende zorgverzekeringen.

Basisverzekering

Iedereen is verplicht om een basisverzekering af te sluiten. De overheid bepaalt ieder jaar welke zorg de basisverzekering dekt. Bijvoorbeeld de zorg van de huisarts, het ziekenhuis en de apotheek. Andere zorg moet u zelf betalen.

Er zijn 3 soorten basisverzekeringen. Het is per soort verzekering verschillend of u naar alle zorgaanbieders kunt zonder bij te betalen.

Aanvullende zorgverzekering

Verwacht u dat u komend jaar zorg nodig hebt die niet onder de basisverzekering valt? Dan kunt u een aanvullende zorgverzekering afsluiten. Dat is niet verplicht. Een aanvullende zorgverzekering dekt vaak verschillende soorten zorg. Bijvoorbeeld de tandarts als u ouder bent dan 18 jaar, fysiotherapie, alternatieve geneeswijzen, brillen en lenzen.

U mag een aanvullende zorgverzekering afsluiten bij een andere zorgverzekeraar dan de basisverzekering.

Zie ook