Energiecontracten

Ik heb een woning op een recreatiepark. Kan ik overstappen naar een andere energieleverancier?

Als u een woning hebt op een recreatiepark of vakantiepark, moet u ook energiekosten betalen. Veel recreatieparken hebben een eigen energienetwerk. Is dat bij u ook zo? Dan betaalt u de eigenaar van het park voor elektriciteit en gas. Soms kunt u overstappen naar een andere energieleverancier.

Overstappen naar een andere energieleverancier kan veel tijd en geld kosten. Een andere leverancier hoeft niet goedkoper te zijn. Het kan ook zijn dat u extra kosten moet betalen. Bijvoorbeeld een deel van de opzegvergoeding van de oude energieleverancier van het park. Ook moet misschien uw energiemeter vervangen worden.

Hieronder vindt u informatie over de twee mogelijkheden die u hebt. Zo kunt u zelf beslissen wat voor u de beste keuze is.

Let op

Onderstaande geldt alleen voor woningen die een onroerende zaak zijn. En de woning moet uw eigendom zijn. Weet u niet of de woning een onroerende zaak is? Dan kunt u daarover informatie opvragen bij uw gemeente.

Ik blijf op het netwerk van de parkeigenaar. Maar voor de levering van energie kies ik een andere energieleverancier.

Bij deze mogelijkheid hebt u de medewerking van de parkeigenaar nodig. Is de eigenaar van het recreatiepark aangesloten bij de branche-organisatie RECRON? Wijs de eigenaar van het recreatiepark dan op de Gedragscode elektriciteit en gas van de RECRON. In die gedragscode zijn afspraken vastgelegd over:

  • redelijke tarieven voor elektriciteit en aardgas
  • vrije keuze voor een ander energiebedrijf voor bewoners
  • klachtenregelingen

Wordt u het niet eens over de energiekosten? Dan kunt u dus overstappen naar een andere energieleverancier. Meer informatie over deze gedragscode vindt u op de website van RECRON.

Ik stap over naar het netwerk van de regionale netbeheerder. En ik neem een contract bij een andere energieleverancier.

Vraag een offerte aan bij de netbeheerder in uw regio. De netbeheerder kan u zeggen hoeveel het kost om een nieuwe aansluiting voor u aan te leggen. U kunt dan besluiten of u wilt overstappen naar een ander energienetwerk.

Hebt u eenmaal een aansluiting op het regionale energienetwerk? Dan kunt u zelf een energieleverancier kiezen voor de levering van energie.

Let op

Werkt de eigenaar van het recreatiepark niet mee? Of is hij niet aangesloten bij RECRON? Dan kunt u een geschil voorleggen aan De Geschillencommissie. De eigenaar van het park moet dan wel zijn aangesloten bij de Geschillencommissie. Is de eigenaar van het recreatiepark niet aangesloten? Dan kunt u naar de rechter stappen.

Let op: u kunt hier commentaar geven op onze website. Hebt u een vraag over uw persoonlijke situatie? Of wilt u een melding doen over een bedrijf? Neem dan contact met ons op.