Overstappen, vergelijken en verhuizen

Ik ben aangemeld bij een nieuwe energieleverancier, maar ik ben nog steeds niet gewisseld. Hoelang duurt het en wat kan ik doen?

Voor het overstappen naar een andere energieleverancier geldt een periode van maximaal 6 weken. Deze 6 weken bestaat uit 14 dagen bedenktijd voor uw nieuwe contract en een opzegtermijn van 30 dagen voor het oude contract.

Nieuwe energieleverancier dient overstapverzoek in bij netbeheerder

Als u zich aanmeldt bij een nieuwe energieleverancier, dient deze een verzoek in bij de netbeheerder om van energieleverancier te wisselen. De netbeheerder registreert alle aansluitingen en zorgt voor het transport in zijn gebied. Als er iemand van energieleverancier verandert, houdt de netbeheerder dat ook bij. In het verzoek van de energieleverancier staat onder andere de datum waarop u wilt overstappen. De netbeheerder regelt de overstap op de datum die energieleverancier doorgeeft. Dit kan minimaal binnen vijf werkdagen, maar meestal gebeurt dit nadat de opzegtermijn voorbij is.

De overstap duurt langer dan afgesproken. Wat kan ik doen?

Duurt de overstap naar een andere energieleverancier langer dan is afgesproken? Vraag dan aan uw nieuwe energieleverancier hoe dit kan. Uw nieuwe energieleverancier moest uw verzoek om over te stappen bij de netbeheerder indienen. En hij moest controleren of de netbeheerder de overstap op tijd heeft geregeld. Dit is ook belangrijk voor de nieuwe energieleverancier. Want zo lang de netbeheerder uw overstap niet verwerkt, blijft u klant bij uw oude energieleverancier.

Hebt u een klacht, bijvoorbeeld omdat u niet op de gewenste datum bent gewisseld? Dan kunt u een brief sturen naar uw nieuwe energieleverancier. Waarin u vraagt nog een keer een overstapverzoek in te dienen bij uw netbeheerder. Gebruik onze voorbeeldbrief:

Herbruikbaar blok: Uw recht halen en melden

Komt u er samen niet uit?

Dan kunt u op een andere manier uw recht halen. En u kunt het probleem bij ons melden. ACM ConsuWijzer is het consumentenloket van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Uw melding helpt ons om te zien welke bedrijven zich niet aan de regels houden. En waar wij iets aan moeten doen.

Let op: u kunt hier commentaar geven op onze website. Hebt u een vraag over uw persoonlijke situatie? Of wilt u een melding doen over een bedrijf? Neem dan contact met ons op.