Iets vragen of melden?

Veilig internetten? Updates binnen, hackers buiten!

Steeds vaker verschijnen er berichten in de media over de verspreiding van computervirussen en malware. Bekende Nederlandse bedrijven waarschuwen bijvoorbeeld over nep e-mails met malware die uit hun naam worden verstuurd. Misschien kent u zelfs mensen in uw omgeving die slachtoffer zijn geworden van internetcriminelen (hackers). Door de programma’s op uw computer up-to-date te houden, loopt u gelukkig veel minder risico. ConsuWijzer helpt u hierbij met het stappenplan: “software updaten”. Veilig internetten? Updates binnen, hackers buiten.

Beveiligingsupdates software

Fabrikanten van software willen hun programma’s zo veilig mogelijk houden. Zij moeten hun programma’s blijven ontwikkelen, omdat malware zich ook telkens ontwikkelt. Daarom bieden de fabrikanten u steeds nieuwe beveiligingsupdates aan. U moet zo’n update dan wel installeren. Daarmee beschermt u uw computer tegen malware die zich richt op bekende lekken. Een update is dus niet alleen bedoeld om de software beter te laten werken, maar vooral om lekken te dichten.

Hoe erg is malware?

Hackers gebruiken malware om in te breken op uw computer. Zonder dat u daar iets van merkt, kijken zij mee met alles wat u op uw computer doet. Hierdoor kunnen zij bijvoorbeeld:

  • meekijken met internetbankieren en zo uw geld stelen;
  • zorgen dat u geen toegang meer hebt tot belangrijke documenten totdat u geld hebt overgemaakt;
  • e-mails uit uw naam versturen;
  • alle computers besmetten van de mensen met wie u online contact hebt.

Malware: iedereen loopt risico

Het risico dat u echt malware op uw computer krijgt, kunt u dus zelf flink verkleinen. En dat is belangrijk. Want iedereen kan in contact komen met malware. Ook als u een ervaren internetter bent en nooit zomaar iets aanklikt wat u niet vertrouwt. Internetcriminelen ontwikkelen namelijk steeds slimmere manieren om malware te verspreiden. Bijvoorbeeld:

  • door het infecteren van advertentieruimtes op populaire websites. Alleen al door het bezoeken van deze websites kunt u malware op uw computer krijgen;
  • door websites van bekende en betrouwbare bedrijven perfect na te bouwen. U hebt dan niet door dat u op de site van een hacker bent.

Kortom: u hoeft niets “doms” te doen om in contact te komen met malware. Maar als u nog werkt met oude programma’s, maakt u het hackers wel heel gemakkelijk om de malware ook echt op uw computer of laptop te installeren.

Veilig internetten: meer weten over het beveiligen van uw mobiele telefoon?

Let op: u kunt hier commentaar geven op onze website. Hebt u een vraag over uw persoonlijke situatie? Of wilt u een melding doen over een bedrijf? Neem dan contact met ons op.

Iets vragen of melden?

We zijn bereikbaar op werkdagen tussen 08:30 en 17:30 uur

Bel ons

088 0 70 70 70

Mail ons

Ik wil iets vragen

Ik wil iets melden

Reactie binnen 6 werkdagen

App ons

06 52 52 70 06

Reactie binnen een uur

Over appen met ConsuWijzer