Roaming: mobiel bellen en internetten in het buitenland

Smart met je phone op vakantie

Hebt u ook een smartphone of tablet? Dan hebt u op vakantie naast bellen en sms'en, vast ook wel eens een uw favoriete Nederlandse nieuwssite op uw mobiel bekeken. Of een vakantiefoto via internet verstuurd. Uw telefoonrekening kan na een vakantie daarom nog wel eens hoger uitvallen dan u had verwacht.

Wilt u weten wat u kunt doen om hoge kosten voor gebruik van uw mobiele telefoon in het buitenland te voorkomen? Bekijk dan de 'SmartWijzer' met tien praktische tips voor bewust gebruik van uw smartphone op vakantie.

Wat zijn roamingkosten?

Maakt u in het buitenland gebruik van uw mobiele telefoon? Dan betaalt u niet alleen voor de kosten van uw Nederlandse aanbieder. U betaalt ook de kosten die de buitenlandse aanbieder rekent voor het gebruik van zijn netwerk. Deze kosten heten roamingkosten. Uw aanbieder rekent deze kosten aan u door via uw mobiele telefoonrekening.

Roamingkosten binnen de EU

De landen van de Europese Unie hebben afspraken gemaakt over roaming. Door die afspraken bent u beter beschermd als u in een ander EU-land gebruik maakt van uw telefoon, smartphone of tablet. Een aanbieder mag bijvoorbeeld niet meer kosten in rekening brengen dan de maximumtarieven.

Ook zijn er afspraken gemaakt over het geven van informatie over de tarieven die in het buitenland gelden. Die informatie ontvangt u bijvoorbeeld via een sms'je. U ontvangt ook een sms als u uw datalimiet bijna hebt bereikt.

Let op: u betaalt ook roamingkosten als u in het buitenland belt naar een plaatselijk nummer. Bijvoorbeeld wanneer u in het buitenland een taxi bestelt. U betaalt ook als u in het buitenland gebeld wordt. Het ontvangen van voicemailberichten in het buitenland is gratis. Maar voor het afluisteren van uw voicemail via uw mobiel in het buitenland betaalt u wel.

Wat zijn de maximumtarieven voor roaming in de EU?

Sinds 30 april 2016 gelden de volgende maximumtarieven voor roaming:

  Tarief (excl BTW) Tarief (incl BTW)
Bellen per minuut 0,05 0,0605
Gebeld worden per minuut 0,0114 0,013794
Sms'en per bericht 0,02 0,0242
Internetten per MB 0,05 0,0605

Als u de roamingkosten optelt bij uw gebruikelijke kosten per sms, belminuut of MB, mag het totale bedrag niet hoger zijn dan de volgende tarieven:

  Tarief (excl BTW) Tarief (incl BTW)
Bellen per minuut 0,19 0,2299
Gebeld worden per minuut 0,05 0,0605
Sms'en per bericht 0,06 0,0726
Internetten per MB 0,20 0,242

Een aanbieder mag er ook voor kiezen om alleen de gebruikelijke kosten voor mobiel internet, telefonie en sms in rekening brengen. Of alleen de roamingkosten. Een aanbieder mag ook bepalen dat u tot een maximum aantal belminuten, sms’jes en MB’s alleen de gebruikelijke belkosten betaalt. In al deze gevallen mogen de totale kosten voor mobiel internet, bellen en sms niet hoger zijn dan de tarieven in de tabel hierboven.

Wanneer kan ik gratis roamen binnen de EU? 

Vanaf 15 juni 2017 gelden er nieuwe regels. Vanaf dat moment kunt u binnen de EU gratis roamen. Bij sommige aanbieders kunt u al eerder gratis roamen.

In welke Europese landen gelden de maximumtarieven voor roaming?

De maximumtarieven gelden in de 28 landen van de Europese Unie. Dit zijn: België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Verenigd Koninkrijk, Zweden en Kroatië. De tarieven gelden ook voor een paar Europese landen die geen lid zijn van de Europese Unie. Dat zijn: Noorwegen, Liechtenstein, en IJsland.

Let op: de tarieven gelden dus niet in bijvoorbeeld Zwitserland of Turkije. Reist u naar een ander land of gebied dat hier niet tussen staat? Vraag dan aan uw aanbieder welke tarieven gelden in dat land. Zo voorkomt u dat u onverwacht een hoge rekening krijgt.

Ongemerkt gebruik maken van internet

ConsuWijzer krijgt soms ook meldingen over kosten terwijl men denkt geen gebruik te hebben gemaakt van mobiel internet. Vaak komt dat doordat mensen niet weten dat hun smartphone of tablet ook uit zichzelf contact maakt met internet. Bijvoorbeeld om te controleren op nieuwe mail. U merkt dat doordat u bijvoorbeeld automatisch meldingen van nieuwe berichten ontvangt. Om dit te voorkomen kunt u uw automatische updates op uw mobiele telefoon uitzetten voordat u naar het buitenland reist. Meer tips vindt u in de SmartWijzer van ConsuWijzer.

Kosten buiten de EU

Bent u van plan te bellen, sms'en of gebruik te maken van mobiel internet buiten Europa? Vraag uw aanbieder dan vooraf welke prijzen daar gelden. De maximumtarieven voor roaming gelden namelijk alleen voor een groot aantal landen binnen de EU. In landen buiten de EU kunnen de kosten daarom hoger zijn.

Let op: de datalimiet voor mobiel internet geldt wel wereldwijd.

Speciale abonnementen voor in het buitenland

Wilt u niet gebonden zijn aan de maximum tarieven die binnen de EU zijn vastgesteld? En wilt u niet gebonden zijn aan de vastgestelde datalimiet? Dan kunt u bij uw eigen aanbieder informeren naar speciale buitenlandabonnementen.

Hebt u al een buitenlandabonnement? Maar wilt u toch liever alleen de standaard maximum roamingtarieven betalen die gelden binnen de EU? Zeg het buitenlandabonnement dan op bij uw aanbieder. Hij moet u dan binnen één dag na opzegging overzetten naar het standaard maximum roamingtarief.

Op vakantie? Check de SmartWijzer!

De SmartWijzer biedt u praktische tips voor het gebruik van uw smartphone of tablet in het buitenland. Zodat u weet hoe u uw telefoonrekening in de hand houdt.

Heeft deze informatie u geholpen?

Forward