Iets vragen of melden?

Online winkelen? Kies bewust hoe u betaalt. Reken af met verrassingen

Online winkelen? Reken af met verrassingen

De nieuwste smartphone of tablet voor een aantrekkelijke prijs. Of die dure merklaarzen voor weinig geld. Als u op internet zoekt naar iets dat u graag wilt hebben, vindt u altijd wel ergens een goede aanbieding. Misschien twijfelt u soms of een webwinkel betrouwbaar is. Bijvoorbeeld wanneer u de webwinkel niet goed kent. Wordt u straks niet blij gemaakt met een dode mus? Zal de webwinkel wel gaan leveren? Dat is ongetwijfeld een vraag die u zich dan stelt. Denk daarom altijd goed na over hoe u uw online aankoop betaalt. Verzekerd of onverzekerd? Vooraf of achteraf? De keuze is aan u, maar kies bewust.

Webwinkel verzekerd of onverzekerd betalen?

ConsuWijzer ontvangt regelmatig signalen over webwinkels die niet leveren. Vaak is er dan al betaald. Gelukkig hoeft u niet altijd uw geld kwijt te zijn. Er zijn namelijk verschillende manieren waarop u kunt betalen. Er zijn bijvoorbeeld  betaalmogelijkheden waarbij u het geld terugkrijgt als de webwinkel niet levert. Dat heet verzekerd vooruit betalen.

Webwinkel vooraf of achteraf betalen?

Vooruit betalen kan fijn zijn. Bijvoorbeeld als u de webwinkel vertrouwt en het product alvast betaald wilt hebben. Dan hoeft u daar niet meer aan te denken. Vaak bieden websites ook aan om vooruit te betalen via de website van uw eigen bank. U deelt uw bankgegevens dan op een veilige manier. Veilig betalen zegt alleen niets over de betrouwbaarheid van de webwinkel zelf. Dus biedt een webwinkel u alleen aan om alles vooraf te betalen? Vraag u dan af of u de webwinkel voldoende vertrouwt om het product daar te kopen.

3 tips om bewust te kiezen hoe u betaalt bij online winkelen

Hoe betrouwbaar vindt u de webwinkel?

Vraag u af hoe betrouwbaar u de webwinkel vindt. Hebt u bijvoorbeeld goede ervaringen met de webwinkel en vindt u vooruit betalen via uw bank prettig? Dan kunt u daarvoor kiezen. Kent u de webwinkel nog niet? Doe dan de ConsuWijzer Online Shopscan. Zodat u zelf een oordeel kunt vormen over de betrouwbaarheid van de webwinkel.

Welke betaalmogelijkheden biedt de webwinkel?

Op welke manieren u kunt betalen verschilt per webwinkel. Niet iedere webwinkel biedt alle betaalmogelijkheden aan. Biedt de webwinkel niet de betaalmogelijkheid die u wilt? Kijk dan of er een webwinkel is die wel die betaalmogelijkheid aanbiedt.

Controleer of u gebruik kunt maken van voldoende betaalmogelijkheden

U kunt misschien niet altijd gebruik maken van alle betaalmogelijkheden die een webwinkel biedt. Denk daarom na of u vindt dat u voldoende keuze hebt. Wilt u uw keuze van betaalmogelijkheden uitbreiden? Neem dan contact op met een aanbieder van een betaalmogelijkheid, zoals een bank of creditcardmaatschappij. Voor sommige betaalmogelijkheden moet u een account hebben. Dat betekent dat u dit eerst eenmalig moet aanvragen. Kijk op de website van de aanbieder van de betaalmogelijkheid wat u moet doen om er gebruik van te maken.

Tip ook uw vrienden en familie: deel de ConsuWijzer-video "Sparrow1, de smartphone van de toekomst?"

Hebt u vrienden of familie die graag online kopen? Bijvoorbeeld dure gadgets? Laat ze dan weten dat het belangrijk is bewust te kiezen over hoe zij online betalen door onderstaande ‘unboxing-video’ video te delen. Want soms zijn er webwinkels die niet leveren. Unboxing-videos zijn populaire video’s waarbij een consument een product uit de doos haalt en beoordeelt, bijvoorbeeld de nieuwste smartphone. Veel consumenten kijken naar deze video’s om te beoordelen of zij het product willen kopen. Maar de unboxing-video van ConsuWijzer verrast de kijker...

Let op: u kunt hier commentaar geven op onze website. Hebt u een vraag over uw persoonlijke situatie? Of wilt u een melding doen over een bedrijf? Neem dan contact met ons op.

Iets vragen of melden?

We zijn bereikbaar op werkdagen tussen 08:30 en 17:30 uur

Bel ons

088 0 70 70 70

Mail ons

Ik wil iets vragen

Ik wil iets melden

Reactie binnen 6 werkdagen

App ons

06 52 52 70 06

Reactie binnen een uur

Over appen met ConsuWijzer