Niets doen kost je poen!

Contracten, we hebben ze allemaal. Want we hebben ze ook nodig. Voor mobiel bellen, energie, uw zorgverzekering... Als u niets doet, lopen deze contracten vaak stilzwijgend door. En dat kan u onnodig geld gaan kosten. Bijvoorbeeld wanneer u steeds vaker gebruik maakt van internet op uw mobiel. Of wanneer u voor het komende jaar meer zorg verwacht dan uw huidige verzekering dekt. Maar ook als uw wensen niet veranderd zijn, kunnen er nu betere aanbiedingen zijn. Daarom nemen steeds meer Nederlanders hun contracten onder de loep. Niets doen kost je poen!

Stappenplan Vergelijkavond

Kom ook in actie en plan een Vergelijkavond in uw agenda. Zodat u weet of u nog het beste aanbod hebt. Want wat voorheen een slimme keuze was, is nu misschien helemaal niet meer zo handig. Op deze pagina vindt u praktische tips, een helder stappenplan en een Vergelijkschema voor een Vergelijkavond. Zodat u het vergelijken overzichtelijk en simpel houdt. Wanneer gaat u ervoor zitten?

Vóórdat u begint: 5 tips om vergelijken simpel te houden

Hieronder staan een aantal tips om vergelijken simpel te houden. Anders raakt u al misschien het overzicht kwijt. U kunt uw vergelijking later altijd nog uitbreiden. ConsuWijzer geeft u 5 tips om het overzicht te behouden.

  1. Maak uw voornemen concreet: plan een Vergelijkavond in uw agenda
  2. Stel een haalbaar doel: kies maximaal 2 contracten waar u in ieder geval mee aan de slag wilt. Als u de smaak te pakken hebt, kunt u altijd opnieuw een vergelijkavond plannen.
  3. Wat zoekt u precies? Hoe concreter u weet wat u zoekt, hoe gerichter u kunt vergelijken. Bijvoorbeeld: u wilt een sim-only abonnement voor 1 jaar. Of: groene energie tegen de laagste kosten per jaar.
  4. Bepaal van tevoren met hoeveel aanbieders u uw huidige contract wilt vergelijken. Bijvoorbeeld maximaal 3. Of gebruik een vergelijkingssite;
  5. Maak gebruik van de hulpmiddelen en de stappenplannen van ConsuWijzer.

Uw huidige contract(en) bij de hand

Weet u welke contracten en verzekeringen u allemaal hebt? Zorg dat u ze bij de hand hebt. Kunt u de contracten niet vinden? Neem dan contact op met uw aanbieder. Of kijk op zijn website. Op veel sites kunt u inloggen en uw contract vinden. Kijk ook of de algemene voorwaarden in het contract staan. Zo niet, zorg dat u daar ook een kopie van hebt.

Uw opzegtermijn per contract

Houd rekening met een opzegtermijn, ook als uw contract stilzwijgend is verlengd. De opzegtermijnen verschillen per contract. Kijk in uw contract en/of in de algemene voorwaarden. Zo weet u wanneer u kosteloos kunt opzeggen.

Aan de slag!

U hebt de contracten waarmee u aan de slag wilt bij de hand. En u weet wat u precies zoekt. U kunt nu starten met uw vergelijking.

Bepaal de kenmerken waarop u uw contracten wilt vergelijken

Voor iedere vergelijking geldt dat u eerst moet weten wat voor u belangrijk is. Want als u weet wat u zoekt, kunt u makkelijker vergelijken. Op ConsuWijzer vindt u praktische informatie en hulpmiddelen. Bijvoorbeeld:

Gebruikt u geen vergelijkingssite? Schijf de kenmerken dan op. Zodat u overzicht houdt. U kunt hiervoor het ‘Vergelijkschema contracten’ van ConsuWijzer printen.

Vergelijk uw contracten met andere aanbiedingen

Schrijf in het overzicht alvast de kenmerken van uw huidige contract of verzekering op. Deze vindt u door uw contract en/of de algemene voorwaarden te lezen. Vergelijk uw aanbod met het aanbod op de websites van andere aanbieders. Of ga naar een vergelijkingssite. Daar vindt u de kenmerken van verschillende aanbiedingen vaak al overzichtelijk op een rij.

Tip

Kijk op meer dan één vergelijkingssite. Het aanbod van een aanbieder kan soms per site verschillen. Schrijf de kenmerken van maximaal drie aanbieders op in uw overzicht. Ook vindt u de ene vergelijkingssite misschien prettiger om te gebruiken dan de andere. Bijvoorbeeld omdat de informatie duidelijk is. Of omdat u beter kunt zoeken op wat voor u belangrijk is.

Kies het beste aanbod

Hebt u uw Vergelijkschema helemaal ingevuld? Dan hebt u nu een goed zicht op de verschillen tussen een aantal aanbieders. Kunt u op basis hiervan een goede keuze maken? Misschien blijkt uit uw vergelijking dat u al de beste deal hebt. Of is er een beter aanbod? Stap dan over. Hoe u moet overstappen hangt af van de regels die gelden voor het product of de dienst. En van wat er in de voorwaarden van uw huidige aanbieder staat. Bij veel producten en diensten regelt u nieuwe aanbieder dat uw oude contract wordt opgezegd.

Forward