Een bemiddelaar is een tussenpersoon. U geeft een bemiddelaar opdracht om voor u een overeenkomst met een ander te regelen. Een paar voorbeelden:
U betaalt de bemiddelaar als hij zijn werk heeft gedaan. Dat zijn de bemiddelingskosten. Soms moet u ook kosten betalen als een bemiddelaar er niet in slaagt zijn taak af te maken. Of als u de overeenkomst opzegt voordat de bemiddelaar klaar was. Dat zijn dan onkosten voor werk dat al is gedaan. Of u onkosten moet betalen hangt af van de afspraken die u hierover met de bemiddelaar maakt. Deze afspraken staan vaak in de voorwaarden of in het contract. Lees deze voorwaarden vooraf goed door.
U mag verwachten dat de bemiddelaar deskundig is op het gebied waarop hij bemiddelt en dat hij zijn taak goed doet. Dus dat hij u goed voorlicht. En dat hij uw belangen behartigt.
Dat wil zeggen:
Bent u ontevreden over de diensten van een bemiddelaar?
U moet altijd eerst klagen. Pas als dat niets oplost, hebt u het recht om de overeenkomst te ontbinden. Dat wil zeggen dat u de overeenkomst beëindigt omdat het werk niet goed is gedaan. U kunt uw geld dan terugvragen, behalve voor werkzaamheden die u wel iets hebben opgeleverd. Bijvoorbeeld de advertentiekosten van uw woning die te koop staat. Zo'n advertentie heeft uw woning wel onder de aandacht gebracht van mogelijke kopers.
Probeer samen een oplossing te vinden. Bereid uw gesprek goed voor, dat vergroot uw kans op succes. U kunt hiervoor onze GespreksWijzer gebruiken.
Komt u er niet uit? Stuur dan een brief met uw klacht. Vraag een oplossing voor een bepaalde datum. Let op: de tijd die u de bemiddelaar geeft moet redelijk zijn. Schrijf ook welke vervolgstappen u neemt als de bemiddelaar geen goede oplossing biedt. U kunt de brief aangetekend versturen. Dan hebt u een bewijs dat de brief is gestuurd. Op deze website vindt u voorbeeldbrieven. Hebt u een rechtsbijstandsverzekering? Dan kan deze u misschien helpen met uw brief.
Dat kan alleen als de bemiddelaar is aangesloten bij een brancheorganisatie die toegang geeft tot De Geschillencommissie. Of als de bemiddelaar rechtstreeks is ingeschreven bij De Geschillencommissie. Kijk voor meer informatie op de website van De Geschillencommissie.
Kunt of wilt u niet naar De Geschillencommissie? Bekijk dan of het zin heeft om naar de rechter te gaan. Hebt u een rechtsbijstandverzekering? Schakel die dan eerst in.