Iets vragen of melden?

Stappenplan slim shoppen financiële producten

Besparen op uw financiële producten? Wilt u weten hoe u dat moet aanpakken? Volg dan onderstaand stappenplan en ga slim shoppen voor uw financiële producten!

Bepaal eerst welke financiële producten u nodig hebt

Welke financiële producten hebt u werkelijk nodig? Dit is afhankelijk van uw persoonlijke situatie en voorkeuren. Een verzekering sluit u bijvoorbeeld af als u de financiële schade van een bepaalde gebeurtenis niet meteen zelf kunt betalen. Het is slim om goed na te denken wat u echt nodig hebt.

Tip: wilt u alleen overstappen naar een andere aanbieder? Kijk dan in uw contract of in de algemene voorwaarden wat de looptijd van uw contract is. En of uw huidige aanbieder overstapkosten rekent.

Bepaal welke kenmerken het financiële product moet hebben

Hebt u vastgesteld welk financieel product u wilt aanschaffen? Dan kunt u nadenken over de kenmerken die dit product moet hebben. Denk hier bijvoorbeeld het bedrag dat u wilt lenen. Of de gewenste dekking van een autoverzekering. U kunt ook nadenken over uw eigen voorkeuren. Bijvoorbeeld: hoe belangrijk vindt u de grootte of bekendheid van de aanbieder? En vindt u het belangrijk dat u zich verbonden voelt met de strategie van de aanbieder? Meer informatie over de kenmerken waarop u financiële producten met elkaar kunt verschillen, vindt u op de websites van de AFM (Autoriteit Financiële Markten) en Wijzer in Geldzaken.

Tip: kies per product een beperkt aantal kenmerken (bijvoorbeeld 5) die u het belangrijkste vindt voor uw vergelijking. Zo houdt u uw vergelijking simpel en overzichtelijk.

Verzamel alle productinformatie

De derde stap is het verzamelen van alle kenmerken per product. Want nu u weet wat uw wensen en eisen zijn kunt u informatie over de producten gaan verzamelen en vergelijken. Het verzamelen van informatie kunt u bijvoorbeeld doen met behulp van:

  • vergelijkingssites op internet
  • vrienden/familie/kennissen
  • een financieel adviseur
  • websites van de aanbieders van financiële producten.

Gebruikt u een vergelijkingssite? Raadpleeg dan verschillende websites. Want het aanbod en de kwaliteit kunnen per vergelijkingssite verschillen. Tip: De gevonden informatie kunt u per product overzichtelijk invullen in het ‘Vergelijkschema contracten’ van ConsuWijzer.

Meer hulp en advies bij het vergelijken van financiële producten

Met hulp van dit stappenplan en het Vergelijkschema contracten helpt ConsuWijzer u om het vergelijken overzichtelijk en simpel te houden. Maar ConsuWijzer kan u niet helpen bij het bepalen van de kenmerken die voor u belangrijk zijn voor de vergelijking van financiële producten. Wilt u meer informatie over waar u op moet letten bij het kiezen van een financieel product zoals een zorgverzekering of hypotheek? Bezoek dan de website van de AFM of Wijzer in Geldzaken.

Let op: u kunt hier commentaar geven op onze website. Hebt u een vraag over uw persoonlijke situatie? Of wilt u een melding doen over een bedrijf? Neem dan contact met ons op.

Iets vragen of melden?

We zijn bereikbaar op werkdagen tussen 08:30 en 17:30 uur

Bel ons

088 0 70 70 70

Mail ons

Ik wil iets vragen

Ik wil iets melden

Reactie binnen 6 werkdagen

App ons

06 52 52 70 06

Reactie binnen een uur

Over appen met ConsuWijzer