Iets vragen of melden?

Wat moet ik weten over het boeken van een vliegticket?

U kunt op verschillende manieren een vliegticket boeken. Bijvoorbeeld via een reisbureau of via internet. Soms boekt u alleen een vliegticket, en soms een pakketreis. Een pakketreis is bijvoorbeeld een vliegreis inclusief overnachting in een hotel of appartement.

Boekt u alleen een vliegticket? Dan gelden de algemene voorwaarden van de luchtvaartmaatschappij. In de algemene voorwaarden staat bijvoorbeeld of u uw vertrekdatum nog kunt veranderen. Algemene voorwaarden mogen niet onredelijk zijn.

Voor pakketreizen staan er extra regels in de wet. Daardoor hebt u vaak meer mogelijkheden en bescherming dan wanneer u alleen een vliegticket boekt.

Wat is het verschil tussen een lijnvlucht en een chartervlucht?

Als u alleen een vliegticket boekt, boekt u alleen de reis met het vliegtuig. U kunt een lijnvlucht boeken. Dan kiest u zelf de vliegmaatschappij. U kunt ook een charterticket via een reisorganisatie boeken. Dan vliegt u mee met een georganiseerde vakantievlucht.

Heb ik een visum nodig?

U moet zelf uitzoeken of u een visum nodig hebt voor een bepaald land. Hebt u geen visum en mag u het land niet in, dan is dat uw eigen risico. De luchtvaartmaatschappij is daar niet verantwoordelijk voor.

Wat is een e-ticket?

U krijgt meestal geen papieren ticket meer, maar een e-ticket. Dat is een ticket dat via internet is geboekt. Bij een e-ticket heeft de luchtvaartmaatschappij al uw gegevens in de computer staan. Als u gaat inchecken, hoeft u alleen nog maar uw paspoort of identiteitskaart te laten zien.

Hoeveel bagage mag ik meenemen?

Dat is afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij waarmee u vliegt. Vraag dit daarom na bij uw luchtvaartmaatschappij.

U moet altijd meewerken aan controles van uw bagage.

Prijzen

Als u een vliegticket boekt, geldt de Reclamecode Reisaanbiedingen. Hierin staat dat het voor u duidelijk moet zijn wat de extra kosten en toeslagen zijn voor een vliegticket. De regels uit deze reclamecode gelden voor aanbieders in Nederland van vakanties, vliegreizen, bustrips, treinkaartjes van NS HI Speed, maar ook een vakantie met een pleziervaartuig.

Ook gelden er speciale Europese regels voor aanbieders van losse vliegtickets. Deze regels zijn vastgelegd in een Europese Verordening.

Gegevens juist ingevuld?

Bent u een vliegticket aan het boeken? Controleer dan voordat u de boeking bevestigt goed of alle gegevens juist zijn ingevuld. Vaak kost het u geld als u achteraf uw gegevens moet wijzigen. Wilt u weten wat het kost als u toch uw gegevens wilt wijzigen? Kijk in de algemene voorwaarden of op de website van de luchtvaartmaatschappij.

Iets vragen of melden?

We zijn bereikbaar op werkdagen tussen 08:30 en 17:30 uur

Het is momenteel erg druk. Wilt u snel antwoord op uw vraag? App of bel ons.

Bel ons

088 0 70 70 70

Mail ons

Ik wil iets vragen

Ik wil iets melden

Reactie binnen 6 werkdagen

App ons

06 52 52 70 06

Reactie binnen een uur

Over appen met ConsuWijzer