Iets vragen of melden?

Ik heb een vakantie geboekt maar ik wil er van af. Wat nu?

Hebt u een pakketreis geboekt? En wilt u annuleren? Bijvoorbeeld omdat u ziek bent geworden of door familieomstandigheden? Dan mag u de pakketreis opzeggen. De reisaanbieder moet daaraan meewerken. Maar hij mag wel kosten in rekening brengen. Deze kosten noemen we annuleringskosten.

Waarom betaalt u annuleringskosten?

De reisaanbieder heeft vaak kosten moeten maken als u bij hem een pakketreis boekt. Denk bijvoorbeeld aan het reserveren van het hotel en het inhuren van personeel. De reisaanbieder mag daarom een vergoeding vragen.

Let op

Moet u de reis opzeggen door overmacht? Bijvoorbeeld door een natuurramp of oorlog? Dan hoeft u geen annuleringskosten te betalen. De reisaanbieder moet u dan terugbetalen.

Hoe hoog zijn de annuleringskosten?

De hoogte van de annuleringskosten is afhankelijk van wat de reisaanbieder in de algemene voorwaarden heeft geregeld. Het mag nooit meer zijn dan éénmaal de totale reissom. Vaak hangt de hoogte van de kosten af van het moment dat u annuleert. Kunt u aantonen dat de werkelijke kosten minder zijn? Dan moet de reisaanbieder de hoogte van de annuleringskosten aanpassen. Wilt u weten hoeveel annuleringskosten u moet betalen? Kijk dan in de algemene voorwaarden die u hebt gekregen bij de boeking van uw pakketreis.

Let op

Vraagt u om uitleg over de hoogte van de annuleringskosten? Dan is de reisaanbieder verplicht om u uitleg te geven over de hoogte van de annuleringskosten.

Ik heb de reisovereenkomst geannuleerd. Wanneer moet de reisaanbieder mij terugbetalen?

De reisaanbieder moet u uiterlijk binnen 14 dagen het bedrag exclusief de annuleringskosten terugbetalen.

Wilt u annuleringskosten voorkomen? Dan hebt u de volgende mogelijkheden:

Sluit een annuleringsverzekering af

Hebt u bij het boeken van de reis een annuleringsverzekering afgesloten? Of hebt u al eerder een doorlopende annuleringsverzekering afgesloten? Dan vergoedt de verzekering vaak de annuleringskosten. Ga bij uw verzekeringsmaatschappij na welke situaties er binnen de verzekering vallen. Of lees de voorwaarden van de verzekering.

Laat iemand anders in uw plaats gaan

Kunt of wilt u zelf niet meer mee met de reis? Maar is er iemand anders die dat wel wil? Dan hebt u volgens de wet de mogelijkheid om iemand anders in uw plaats met de reis mee te laten gaan. Dit noemen we ’indeplaatsstelling’. Dit kan tot 7 dagen voor vertrek. Hier moet de reisaanbieder aan meewerken. Behalve als de plaatsvervanger niet voldoet aan de voorwaarden voor de reis. Bijvoorbeeld: Hebt u een jongerenreis geboekt? Dan kunt u de reis niet overdragen aan uw opa.

De reisaanbieder mag voor de wijziging wel administratiekosten in rekening brengen. Heeft de reisaanbieder nog meer kosten moeten maken vanwege de indeplaatsstelling? Bijvoorbeeld hoge kosten vanwege het wijzigen van een vliegticket? Dan mag de reisaanbieder deze kosten ook bij u in rekening brengen.

Iets vragen of melden?

We zijn bereikbaar op werkdagen tussen 08:30 en 17:30 uur

Het is momenteel erg druk. Wilt u snel antwoord op uw vraag? App of bel ons.

Bel ons

088 0 70 70 70

Mail ons

Ik wil iets vragen

Ik wil iets melden

Reactie binnen 6 werkdagen

App ons

06 52 52 70 06

Reactie binnen een uur

Over appen met ConsuWijzer