Iets vragen of melden?

Wat is een pakketreis?

Een pakketreis is een reis die u bij een reisorganisatie boekt. De reis bestaat uit een combinatie van minstens 2 verschillende reisdiensten voor dezelfde vakantie.

Met een reisdienst bedoelen wij:

 • vervoer, bijvoorbeeld een vlucht of treinreis
 • een vervoersmiddel dat u huurt, bijvoorbeeld een huurauto of ander voertuig
 • verblijf, bijvoorbeeld een appartement of hotelkamer
 • een andere toeristische dienst, bijvoorbeeld een bezoek aan een sportwedstrijd of attractiepark. De waarde van deze reisdienst moet minstens 25% van het totale bedrag zijn van de prijs van de pakketreis. 

Let op

Boekt u 2 reisdiensten los van elkaar? Bijvoorbeeld een accommodatie en een vliegticket? Dan is er geen sprake van een pakketreis.

Meerdere reisaanbieders en toch een pakketreis?

Meestal hebt u bij een pakketreis een overeenkomst met 1 reisaanbieder. Maar het kan ook om een pakketreis gaan als u met meerdere reisaanbieders een overeenkomst hebt.

Het gaat om een pakketreis als:

 • u de verschillende reisdiensten bij 1 verkooppunt boekt. U kiest deze reisdiensten voordat u betaalt.
 • u de reis kunt boeken voor een gezamenlijke prijs of totaalprijs
 • de ondernemer adverteert met bijvoorbeeld pakketreis, all-inclusive, package deal, combinatiereis of all-in-arrangement
 • u voordat u boekt kunt kiezen uit een selectie van reisdiensten. Na het sluiten van de overeenkomst stelt u uw reis samen.
 • de ondernemer waar u de eerste reisdienst boekt uw gegevens naar een andere reisaanbieder stuurt. En u binnen 24 uur bij deze andere reisaanbieder een reisdienst boekt.

Wanneer is er geen sprake van een pakketreis?

Er is geen sprake van een pakketreis:

 • bij reizen van minder dan 24 uur zonder overnachting
 • bij reizen die een reisaanbieder een paar keer per jaar organiseert voor een kleine groep. En de reisaanbieder heeft daarbij niet het doel om winst te maken. Bijvoorbeeld schoolreisjes of verenigingsuitjes.

Wat is een optie op een pakketreis?

Een optie is een boeking op een pakketreis die u binnen een afgesproken tijd gratis kunt annuleren. Zo kunt u nog even rustig over de reis nadenken. U hebt niet altijd het recht om een optie op een reis te nemen. De reisaanbieder bepaalt dit. Wilt u een optie op een reis? Dan moet u dit met de reisaanbieder bespreken.

De reisaanbieder bepaalt ook de periode waarbinnen u gratis kunt annuleren. Vraag dus aan de reisaanbieder hoe lang de periode duurt. Vraag ook wat er gebeurt als u niets laat horen. Is uw boeking dan na deze periode definitief, of is uw boeking juist geannuleerd? U kunt hiervoor ook in de algemene voorwaarden van de reisaanbieder kijken.
 

Let op: u kunt hier commentaar geven op onze website. Hebt u een vraag over uw persoonlijke situatie? Of wilt u een melding doen over een bedrijf? Neem dan contact met ons op.

Iets vragen of melden?

We zijn bereikbaar op werkdagen tussen 08:30 en 17:30 uur.

Bel ons

088 0 70 70 70

Mail ons

Ik wil iets vragen

Ik wil iets melden

Reactie binnen 6 werkdagen

App ons

06 52 52 70 06

Reactie binnen een uur

Over appen met ConsuWijzer