Cookies toestemming

ACM ConsuWijzer gebruikt cookies alleen om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. We slaan geen persoonsgegevens op en delen geen data met derden.

Aan welke regels moet mijn brievenbus voldoen?

PostNL moet uw post makkelijk en veilig kunnen bezorgen. Daarom zijn er regels waaraan uw brievenbus moet voldoen.

Op welke afstand moet mijn brievenbus staan?

Uw brievenbus mag niet meer dan 10 meter staan vanaf de openbare weg waar auto's kunnen rijden. Is de afstand groter? Dan hoeft PostNL de post niet in uw brievenbus te bezorgen. Wilt u toch post ontvangen? Dan moet u zo dicht mogelijk bij de openbare weg een brievenbus plaatsen.

PostNL is niet verplicht om in een doodlopende straat post in uw brievenbus te bezorgen. Volgens de wet is een doodlopende weg namelijk geen openbare weg.

Aan welke eisen moet mijn brievenbus voldoen?

  • Uw brievenbus mag niet lijken op de oranje brievenbus van PostNL.
  • Uw brievenbus moet vanaf de weg zonder belemmering bereikbaar zijn.
  • De brievengleuf moet minimaal 26,5 centimeter lang zijn en 3,2 centimeter breed. De brievengleuf bevindt zich op 110 centimeter vanaf de grond, maar in ieder geval niet lager dan 60 centimeter of hoger dan 180 centimeter vanaf de grond.
  • Zit er achter de brievengleuf een ruimte om de post op te vangen? Dan moet die ruimte ten minste 27 bij 15 bij 38 centimeter zijn.
  • Uw brievenbus moet veilig zijn. Dat betekent dat de postbezorger zich er niet aan kan verwonden. Bijvoorbeeld door scherpe randen.

Voldoet uw brievenbus niet aan deze eisen? Dan loopt u het risico dat PostNL uw post niet wil bezorgen.

Hoe moet PostNL de post in mijn brievenbus bezorgen?

Als uw brievenbus aan de eisen voldoet, dan moet PostNL uw post helemaal in de brievenbus doen. Een grote brief of een brievenbuspakketje mag niet uitsteken. Past de post toch niet in uw brievenbus? Dan moet de bezorger bij u aanbellen.

Wat kan ik doen als PostNL geen post in mijn brievenbus wil bezorgen?

Voldoet uw brievenbus aan de eisen, maar weigert PostNL om post in uw brievenbus te bezorgen? En wil PostNL het probleem niet oplossen? Schrijf dan een brief of e-mail naar PostNL.

Vraag in uw brief om een oplossing vóór een bepaalde datum. Geef PostNL een redelijke termijn. Schrijf ook welke vervolgstappen u neemt als PostNL geen goede oplossing biedt.

Als u er samen niet uit komt

Dan kunt u op een andere manier uw recht halen. En u kunt het probleem bij ons melden. Uw melding helpt ons om te zien welke bedrijven zich niet aan de regels houden. En waar wij iets aan moeten doen.

Zie ook