Nieuwsbericht

Waarschuwing: check uw PC, werkt u nog met Windows XP?

19-03-14nieuwsbericht

Dit is een artikel uit 2014. De informatie is mogelijk verouderd. Zoekt u actuele informatie? Kijk dan in de blauwe kolom aan de rechterkant van dit artikel. Daar staan links naar meer informatie over dit onderwerp.

ConsuWijzer wijst consumenten op de herhaalde waarschuwingen van de overheid, politie, banken en Microsoft om te stoppen met het werken met Windows XP. Vanaf 8 april a.s. stopt Microsoft namelijk met het ‘updaten’ van dit besturingsprogramma voor computers.  Consumenten die blijven werken met XP brengen zowel hun eigen veiligheid en privacy in gevaar, als die van anderen. ConsuWijzer is het consumentenloket van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). De toezichthouder die onder andere toezicht houdt op regels rondom veilig internetten.

Wat is Windows XP?

In Nederland zijn er op dit moment nog ruim 1 miljoen gebruikers van Windows XP. Windows XP is een besturingsprogramma. Iedere computer heeft zo’n programma. Dat zorgt ervoor dat de computer de opdrachten die u geeft ook uitvoert. Zodat u gewoon met uw computer kunt werken zoals u gewend bent.

Welke risico’s loopt u?

Consumenten die Windows XP na 8 april blijven gebruiken, zijn aantrekkelijke slachtoffers voor ‘cybercriminelen’. Op computers met Windows XP wordt het namelijk steeds makkelijker om in te breken. U loopt dan bijvoorbeeld het gevaar dat:

  • criminelen ongemerkt meekijken tijdens het internetbankieren. Zij stelen bankgegevens en/of schrijven geld van de rekening terwijl u dat niet (direct) ziet.
  • onbekenden foto’s, mails en andere persoonlijke informatie op uw computer kunnen zien en stelen;
  • er spam verstuurd wordt uit uw naam naar uw persoonlijke netwerk (bijvoorbeeld via uw Facebook-profiel of mailbox)

Check uw PC, gebruikt u nog Windows XP?

Weet u niet welk systeem uw computer gebruikt? Dan kunt u dat via uw computer checken in 3 stappen:

  1. klik op Start;
  2. klik met uw rechtermuisknop op Mijn computer
  3. kies Eigenschappen.

U kunt ook via onderstaande link op de website van Microsoft checken of u nog Windows XP gebruikt. Als u dat doet vanaf de computer waar het om gaat, herkent de website van Microsoft het systeem vanzelf.

Stap over naar een ander besturingssysteem

Werkt u nog met Windows XP? Stap dan zo snel mogelijk over. Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) van het Ministerie van Veiligheid en Justitie heeft een speciaal document gemaakt met tips: de factsheet ‘Stop met gebruik Windows XP’. Hierin staan onder andere enkele tips over waar u terecht kunt voor hulp bij de overstap. ConsuWijzer kan u geen advies geven over welk besturingssysteem het beste is. Of hoe u dat moet installeren.

Waarschuw ook anderen

Naast het checken van uw eigen PC, roept ConsuWijzer ook op om uw eigen netwerk te waarschuwen. Zoals familie, buren en vrienden. Misschien hebben zij geen idee dat zij dit programma nog gebruiken. Dat is ook in úw belang. Want als u online contact hebt met personen die nog Windows XP gebruiken, loopt uw privacy ook gevaar.

Meer informatie over veilig internetten op ConsuWijzer

Meer informatie over stoppen met Windows XP