ACM ConsuWijzer gebruikt cookies alleen om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. We slaan geen persoonsgegevens op en delen geen data met derden.

Nieuwsbericht

Volkswagen krijgt boete voor misleidende verkoop van dieselauto’s

| Nieuwsbericht

Volkswagen AG heeft vandaag een boete van bijna een half miljoen euro gekregen van toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM). De autoproducent kreeg de boete voor het misleiden van consumenten bij de verkoop van dieselauto's van de merken Volkswagen, Audi, ?KODA en Seat.

Wat was het probleem?

Volkswagen verkocht de dieselauto's alsof het milieuvriendelijke auto's waren, die weinig schadelijke stoffen uitstoten. Maar Volkswagen had zogenaamde sjoemelsoftware in de auto's geplaatst. Die software regelde dat er minder schadelijke stoffen werden uitgestoten op het moment dat zo'n auto hierop werd getest. Met als doel de auto aantrekkelijker te laten lijken dan hij is.

Wat kun je doen als jij zo'n diesel hebt?

Volkswagen moet alle eigenaren van zo'n auto via een terugroepactie informeren, en uitnodigen hun auto gratis te laten repareren. De reparatie bestaat uit een update van de software. Volkswagen moet garanderen dat de rijeigenschappen en prestaties van de auto niet verslechteren na de reparatie. En uitleggen wat je kunt doen als dat toch gebeurt.

Heb jij zo'n dieselauto met sjoemelsoftware? En kun je aantonen dat je daar schade door hebt ondervonden? Dan kun je bij Volkswagen een schadeclaim indienen.

Terugroepregister

Ben jij (nog) niet door Volkswagen geïnformeerd? En wil jij weten of jij zo'n auto hebt? Op de website van de Rijksdienst voor het Wegverkeer kun je controleren of jouw model Volkswagen, Audi, ?KODA en Seat diesel de sjoemelsoftware bevat. Ook op de website van Volkswagen kun je dit vinden.

Persbericht op de website van de ACM