Nieuwsbericht

Volgend jaar betaal je 13 euro meer voor transport energie

30-11-16nieuwsbericht

In 2017 gaan we per huishouden gemiddeld dertien euro per jaar meer betalen voor transport van elektriciteit en gas. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft deze tariefverhoging bepaald.

De verhoging is gebaseerd op de werkelijke kosten van het transport van energie de afgelopen jaren. Voor elektriciteit bleken die lager te zijn geweest dan eerder was geschat. Daardoor dalen de transportkosten van elektriciteit met gemiddeld 5 euro per huishouden per jaar. Voor gastransport geldt het omgekeerde. De kosten daarvan pakten hoger uit dan verwacht. Dat komt vooral doordat er de afgelopen jaren veel oude gasaansluitingen zijn vervangen. Dat was nodig om veilig gas te blijven leveren. De transportkosten voor gas stijgen daarom met 18 euro per jaar per huishouden.

In totaal kom je dan uit op de kostenstijging van 13 euro per huishouden voor 2017.

Redelijke tarieven voor energie

Toezichthouder ACM bepaalt ieder jaar de tarieven die netbeheerders consumenten het volgend jaar in rekening mogen brengen. Doel hiervan is om te komen tot redelijke transporttarieven voor gas en elektriciteit. Zodat je als consument niet teveel betaalt. En zodat de netbeheerder voldoende verdient om te kunnen blijven investeren in een betrouwbare en duurzame energievoorziening.