ACM ConsuWijzer gebruikt cookies alleen om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. We slaan geen persoonsgegevens op en delen geen data met derden.

Nieuwsbericht

Vijf ton boete voor webwinkels die klanten geen geld terug gaven

| Nieuwsbericht

T.O.M. bv, eigenaar van webwinkels voor fietsen, sportkleding en speelgoed heeft 500.000 euro boete gekregen van toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM). De webwinkelier kreeg de boete voor oneerlijk handelen en het misleiden van consumenten.

T.O.M. bv gaf klanten geen geld terug als zij een artikel (op tijd) terug stuurden, tenzij klanten daar zelf op aandrongen. ACM kon de boete uitdelen dankzij meldingen van boze klanten bij ConsuWijzer en onderzoek van de Consumentenbond. Het gaat om Internet-bikes.nl, Internet-toys.nl, Internet-sportclubs.nl en Internet-sportandcasuals.nl.

Wat deed T.O.M. fout?

Als klanten een artikel binnen de wettelijke bedenktijd retour stuurden, bleef terugbetaling uit. T.O.M. bv informeerde klanten ook niet over de afhandeling van de retour. Namen klanten contact op met de klantenservice, dan kregen zij te horen dat ze alleen een tegoedbon konden krijgen. Dat is in strijd met de wet. Gingen zij daar niet mee akkoord en bleven zij aandringen, dan kregen zij wel geld terug. Klanten die geen contact opnamen kregen geen geld én geen tegoedbon. De bezorgkosten kreeg geen enkele klant terug, terwijl dat wettelijk wel moet.

Twee weken bedenktijd bij kopen op afstand

Koop je iets online, telefonisch of via straatverkoop? Dan heb je twee weken bedenktijd. In die tijd kun je de verkoper laten weten dat je het product of de dienst niet wilt. Dat kan met het retourformulier, of met een e-mail of brief. Je hoeft geen uitleg te geven. Daarna heb je veertien dagen om het product terug te sturen. Het bedrijf moet jouw geld terugstorten, inclusief de bezorgkosten. En mag jou alleen een tegoedbon geven als jij met een tegoedbon had betaald. Of als het bedrijf dat van tevoren persoonlijk met je had afgesproken.

Meld oneerlijke handel of misleiding

Heb jij te maken met een webwinkel die zich niet aan de regels houdt? Meld het bij ConsuWijzer. Wij kunnen oneerlijke handel en consumentenmisleiding dan beter in de gaten houden. En er iets tegen doen als dat nodig is.