Standaardcontract voor energie voor consumenten

06-04-12nieuwsbericht

Dit is een artikel uit 2012. De informatie is mogelijk verouderd. Zoekt u actuele informatie? Kijk dan in de blauwe kolom bij dit artikel. Daar staan links naar meer informatie over dit onderwerp.

De NMa (Nederlandse Mededingingsautoriteit), de toezichthouder op de energiemarkt, heeft groen licht gegeven voor het modelcontract voor energie. Dit modelcontract voor energie is een helder en overzichtelijk standaardcontract. U kunt de modelcontracten van verschillende energiebedrijven eenvoudig vergelijken. Het enige dat verschilt is de prijs, alle andere contractvoorwaarden zijn gelijk. Dat is wel zo makkelijk.

Veel consumenten voelen zich onzeker over de verschillende voorwaarden van energiebedrijven. Ze vinden het lastig om die met elkaar te vergelijken. Juist deze consumenten ervaren al die verschillende voorwaarden als een drempel om over te stappen naar een ander energiebedrijf.

Energiebedrijven mogen de tarieven van het modelcontract slechts twee keer per jaar wijzigen, op 1 januari en op 1 juli. Zij moeten de prijswijzigingen tenminste één week van tevoren bekend maken. Consumenten kunnen hun contract altijd kosteloos opzeggen, met een opzegtermijn van maximaal 30 dagen.

Per 1 juli 2012 wordt het modelcontract ingevoerd voor alle energiebedrijven. Andere contractvormen blijven naast het modelcontract bestaan.

Forward