Nieuwsbericht

Plan vóór 1 januari een Vergelijkavond Zorg en bespaar meer dan 100 euro

22-12-14nieuwsbericht

Consumenten hebben nog tot 1 januari de tijd om te besluiten of ze hun huidige zorgverzekering houden, of dat ze gaan kijken naar een aanbod dat beter past. ConsuWijzer roept consumenten daarom op om voor 1 januari een Vergelijkavond te plannen.

Het afgelopen jaar kon men 103 euro per persoon besparen op de premie van de basispolis. Zorgverzekeringen veranderen ieder jaar. Dat betekent dat consumenten die niets doen, niet automatisch de voorwaarden houden die ze het afgelopen jaar hadden. Op de website staat een handig stappenplan en praktische informatie om een goede vergelijking te maken.

Waarom overstappen?

Consumenten die bewust kiezen hebben vaak een betere dekking, want ze kijken goed naar hun eigen situatie. Want niet alleen de voorwaarden van de huidige polis kan het volgende jaar wijzigen, ook de persoonlijke situatie van de verzekerde. Daardoor kunnen zij onnodige uitgaven voorkomen. Ook kunnen consumenten besparen op de premie.

Duidelijke zoekvraag maakt vergelijken makkelijker

Uit onderzoek van ACM (Autoriteit Consument & Markt) naar het overstapgedrag bij zorgverzekeringen, blijkt dat consumenten de informatie van de verzekeraars onduidelijk en lastig te vergelijken vinden. Een duidelijke zoekvraag kan het vergelijken van zorgverzekeringen eenvoudiger maken. Daarom is het belangrijk dat consumenten onder andere eerst stilstaan bij wat ze aan zorg verwachten. Het stappenplan van ConsuWijzer helpt consumenten om in een paar stappen een goede zoekvraag te formuleren. Consumenten die goed vergelijken hebben bijvoorbeeld al de hoogte van het vrijwillig eigen risico bepaald, weten in welke mate ze vrije zorgkeuze belangrijk vinden en weten voor welke zorg ze misschien een aanvullende verzekering willen afsluiten.

Een goede vergelijkingssite kiezen

Uit hetzelfde onderzoek blijkt ook dat consumenten niet altijd vertrouwen op de juistheid van informatie die vergelijkingssites bieden. ConsuWijzer biedt daarom 5 tips waaraan je een goede vergelijkingssite kan herkennen. Kun je bijvoorbeeld veel van je wensen aangeven op de site? Dan kan de site gericht zoeken. Ook moeten vergelijkingssites duidelijk zijn over wat er wordt vergeleken. Hoe meer verzekeraars, hoe vollediger de vergelijking. Consumenten doen er daarom goed aan om meerdere sites te proberen en te kijken welke zij het meest prettig vinden qua gebruik, aanbod en duidelijkheid.

Wat vinden andere consumenten?

De informatie over zorgverzekeringen op ConsuWijzer is ontwikkeld in samenwerking met de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Van de consumenten die wilden overstappen en die de informatie van ConsuWijzer hebben gebruikt, gaf ruim de helft in een onderzoek op de website aan dat ze verwachten te gaan overstappen.