ACM ConsuWijzer gebruikt cookies alleen om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. We slaan geen persoonsgegevens op en delen geen data met derden.

Nieuwsbericht

Oproep: signalen over problemen met terugbetaling door webwinkels mode

| Nieuwsbericht

ACM (Autoriteit Consument & Markt) gaat optreden tegen webwinkels die zich niet houden aan de regels voor terugbetalen. Dat maakt ACM vandaag bekend in een nieuwsbericht. Het gaat vooral om webwinkels op het gebied van mode. Consumenten die denken dat zo'n webwinkel zich niet aan de regels houdt, kunnen hierover signalen melden bij ConsuWijzer. ConsuWijzer is het consumentenloket van ACM.

Belangrijkste regels voor terugbetaling bij webwinkels

Het gaat om signalen over online modewinkels die niet (alles) terugbetalen na annulering van een aankoop. Of dat niet op tijd doen. Hiervoor gelden namelijk een aantal duidelijk regels. De belangrijkste zijn:

  • de webwinkel moet de consument die zijn aankoop annuleert, binnen 14 dagen zijn geld terugbetalen;
  • de webwinkel moet alle kosten terugbetalen. Dus ook bezorgkosten en andere bijkomende kosten als de consument die heeft betaald. Op de website mag daarom niet staan dat alleen het aankoopbedrag wordt terugbetaald. Behalve als de consument maar een deel van de bestelling terugstuurt. Dan hoeft de webwinkel de bijkomende kosten niet terug te betalen.
  • de kosten voor het retour sturen komen voor rekening van de consument. De webwinkel moet de consument daar wel vooraf over informeren;
  • de webwinkel moet terugbetalen met hetzelfde betaalmiddel als waarmee de consument heeft betaald. Zo mag de webwinkel alleen een tegoedbon geven als de consument met een tegoedbon heeft betaald;
  • de webwinkel moet consumenten op zijn website duidelijk en juist informeren over deze regels.

Aanpak ACM modebranche

Consumenten kopen steeds vaker hun kleding online. Bijvoorbeeld sportkleding, schoenen en accessoires. Ook sturen zij veel aankopen van modeartikelen terug: maar liefst 35%. Op meer dan de helft van de websites van online modewinkels staat verkeerde informatie over terugbetalen na het annuleren. Dat blijkt uit onderzoek van ACM. Ook uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat veel webwinkels niet op tijd of niet alles terugbetalen. ACM zal optreden tegen webwinkels in de modebranche die zich niet houden aan deze regels. Bijvoorbeeld door het opleggen van een boete.

Signalen melden

Signalen van consumenten bij ConsuWijzer vormen belangrijke informatie voor de toezichthouder. Via onderstaand contactformulier kunt u ConsuWijzer laten weten waar u denkt dat het niet goed gaat. Vul bij het onderwerp 'terugbetaling webwinkels' in.

Meer informatie over uw rechten en wat u kunt doen