Nieuwsbericht

Onduidelijke energie-jaarafrekening? Meld het bij ConsuWijzer

20-09-16nieuwsbericht

Veel consumenten snappen de jaarafrekening van hun energieleverancier niet goed. Ook de eindafrekening - de nota die je ontvangt als je gaat verhuizen of overstapt naar een andere leverancier – vinden veel mensen onduidelijk. Je ziet soms bijvoorbeeld niet in een oogopslag of je nu inderdaad de prijs betaalt die je hebt afgesproken met je energieleverancier in het contract. Of je ziet soms niet duidelijk of de voorschotten die je hebt betaald wel juist verrekend zijn.

Dit blijkt uit meldingen van consumenten bij ConsuWijzer. Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) wil dat de jaarafrekening en eindafrekening transparant en duidelijk zijn voor consumenten. Zodat je als consument eenvoudig kunt nagaan wat je nu precies betaalt en waarvoor. En of dat klopt met je contract. Maar ook of je voorschotten wel goed verrekend zijn, en je meterstanden goed verwerkt.

Krijg je een jaar- of eindafrekening die niet duidelijk is? Meld het dan bij ConsuWijzer, en leg uit wat je er onduidelijk aan vindt. Met deze meldingen kan ACM bedrijven aanspreken.

In 2014 vroeg ACM energieleveranciers al om hun energiecontracten, voorwaarden, prijzen en maandnota’s duidelijker te maken voor klanten. Zodat je als klant ziet wat je betaalt voor een kubieke meter gas, een kilowattuur elektriciteit, de huur van je meter, etc. En tot wanneer je aan die prijs vastzit volgens het contract. Energieleveranciers die dit niet op tijd geregeld hadden, kregen een last onder dwangsom opgelegd door ACM. Inmiddels lijken alle leveranciers zich aan deze regels te houden. ACM heeft dat onderzocht. De volgende stap is nu dat ook hun jaar- en eindafrekeningen duidelijk moeten zijn.