NMa vraagt samenleving om signalen over hoge hypotheekrente

16-08-10nieuwsbericht

Dit is een artikel uit 2010. De informatie is mogelijk verouderd. Zoekt u actuele informatie? Kijk dan in de blauwe kolom aan de rechterkant van dit artikel. Daar staan links naar meer informatie over dit onderwerp.

De afgelopen week is het onderwerp 'hoge hypotheekrente' veel in het nieuws geweest. Verschillende partijen vragen aan toezichthouder de NMa (Nederlandse Mededingingsautoriteit) om de hoge hypotheekrente te onderzoeken. De NMa heeft hierop gereageerd en roept de samenleving op om signalen in te dienen. In dit bericht vertellen wij over de reactie van de NMa. Ook leggen wij u uit welke signalen over dit onderwerp interessant zijn voor de NMa.

Financiële sector is een aandachtsveld

De NMa heeft een NMa Agenda 2010-2011. Hierin staan aandachtsvelden oftewel de sectoren waar de NMa de komende tijd extra naar kijkt. De sector financiële- en zakelijke dienstverlening is een van de aandachtsvelden. In deze sector zitten bijvoorbeeld banken en hypotheekverstrekkers. Meldingen met informatie over deze sector zijn dan ook interessant voor de NMa.

Wat vindt de NMa van de hypotheekrentes in Nederland?

De NMa ziet ook dat de hypotheekrentes in Nederland op dit moment hoger zijn dan in sommige landen om ons heen. Maar kleine en buitenlandse hypotheekverstrekkers kunnen met gunstige aanbiedingen komen. Dit kan voordelig zijn voor u. Het is daarom goed om rond te kijken waar u een hypotheek gaat afsluiten. De NMa ziet wel redenen om deze sector goed in de gaten te houden. Daarom onderzoekt de NMa de rente op de hypotheekmarkt.

Wat gaat de NMa onderzoeken?

De NMa onderzoekt als toezichthouder het gedrag van bedrijven in verschillende sectoren. Op dit moment onderzoekt de NMa de Nederlandse hypotheekmarkt op twee manieren. Eerst kijkt de NMa hoe de hoogte van de hypotheekrente bepaald wordt. Daarna gebruikt de NMa deze gegevens voor een uitgebreider onderzoek naar de concurrentie op de hypotheekmarkt. Wilt u meer lezen over het onderzoek van de NMa? Kijk dan op de website van de NMa via onderstaande link.

Gaat de NMa onderzoek doen omdat hypotheekverstrekkers de mededingingsregels hebben overtreden?

Nee. Zoals gezegd onderzoekt de NMa, als toezichthouder, het gedrag van bedrijven in verschillende sectoren. Daarmee kan de NMa zien hoe verschillende personen en bedrijven zich op de financiële markten gedragen.

Tips en signalen

De NMa hecht veel waarde aan tips en signalen over mogelijke overtredingen van de Mededingingswet die zij krijgt van consumenten en bedrijven. Want daarmee kan de NMa zien hoe verschillende personen en bedrijven zich op de financiële markten gedragen. En ook kan de NMa hiermee overtredingen van de Mededingingswet opsporen. Daarom is uw melding belangrijk voor het werk dat de NMa doet.

Welke signalen zijn interessant voor de NMa?

Soms kosten producten overal hetzelfde omdat concurrenten met elkaar een afspraken hebben gemaakt. Met deze afspraken willen ze zorgen voor minder concurrentie. In de Mededingingswet staat dat dit verboden is. Heeft u aanwijzingen dat hypotheekverstrekkers afspraken met elkaar maken? Kunt u uw signaal onderbouwen met documenten? Dan wil de NMa deze informatie graag hebben.

Bent u consument?

Geef uw tip of signaal dan door aan ConsuWijzer

Bent u ondernemer?

Geef uw tip of signaal door aan de NMa Informatie- en Tiplijn. Wij raden u aan om vooraf de website van de NMa te raadplegen. Hierop staat onder andere de clementieregeling uitgelegd.

Forward

ConsuWijzer-karakter bellend met mobiele telefoon

Vraag of klacht? Bel ons!

088 - 0 70 70 70

5 dagen per week van
8.30-17.30u, tarief 088-nummer